bianca-stoicheciu

Bianca Stoicheciu 

S-a născut în anul 1986, în București. A absolvit Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din București, unde a participat la stagii de pregătire de dans clasic cu Gilbert Mayer, de dans neoclasic pentru perfecționarea tehnicii cu Jiří Kylián și de flamenco cu Olympia Estrelle.

A urmat cursurile Universității de Științe și Arte „Gheorghe Cristea”. Din anul 2005 este angajată a Operei Naționale București, unde a făcut parte din ansamblu de balet timp de opt ani. În acest timp a interpretat și roluri solistice în spectacole de balet și operă. În anul 2014 devine solistă a Operei Naționale București.

Printre rolurile sale importante se numără: Effie, Prima Silfidă și Pas de six din La Sylphide, Gulnara și Odalisque din Le Corsaire, Lebedele mari și Dans spaniol din Lacul lebedelor, Florărese din Don Quixote, Zâna primăverii din Cenușăreasa, Trei umbre și Pas d’action din La Bayadère, Moyna din Giselle, Hermia din The Dream (Fredrick Ashton), Prietenele din La Fille mal gardée (Fredrick Ashton), Trei cupluri din DSCH (Alexei Ratmansky), Classical symphony (Yuri Possokhov), Petite Mort și Falling Angels (Jiří Kylián).

Repertoriu (roluri şi dansuri):

  • Patru lebede mari / Dans spaniol – Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Gheorghe Iancu, adaptare după Marius Petipa şi Lev Ivanov
  • Pas d’action / Umbre  – Baiadera de Ludwig Minkus, coregrafia: Marius Petipa, adaptarea: Mihai Babușka
  • Effie / Pas de six / Prima silfidă / Două silfide –La Sylphide de Herman Severin Løvenskiold, coregrafia: August Bournonville, adaptarea: Johan Kobborg
  • Varvara – Femei (colaj muzical), coregrafia: Gheorghe Iancu
  • Vara – Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev, coregrafia: Mihai Babuşka
  • Gulnara, Odalisque, Grădina – Corsarul de Adolphe Charles Adam, coregrafia: Vasili Medvedev după Marius Petipa
  • Classical symphony, coregrafia: Yuri Possokhov
  • Petite Mort, coregrafia: Jiří Kylián

Balerină a Operei Naţionale Bucureşti din anul 2005, Bianca Stoicheciu a participat la stagii de pregătire de dans clasic cu Gilbert Mayer, neoclasic (tehnica Jiří Kylián) şi cu Rosa Olympia Estrella (flamenco).