14-cristian_preda_1_m

Cristian Preda

Este câştigător a numeroase premii: Premiul I la Competiţia Naţională de Balet de la Bucureşti (2007 şi 2009), Premiul I la Competiţia Naţională de Balet din  Constanţa (2010), Premiul I la Competiţia Naţională de Balet din Timişoara (2011); semifinalist al Concursului Internaţional de Dans Youth America Grand Prix (Ravenna, Italia, 2008), finalist al Competiţiei Internaţionale de Dans din Sibiu (2010) și al Concursului Internaţional de Dans Youth America Grand Prix (2011, New York – SUA). De asemenea, tot în 2011 a luat Premiul I la Concursul Internaţional de Dans din Cosenza, Italia, iar 2012 câştigă Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Balet din Istanbul, Turcia. A beneficiat, în perioada   iulie – august 2010, de o bursă de studiu la Trustul Balanchine din Washington, unde s-a pregătit cu Suzanne Farrell.

A participat, de-a lungul timpului, la gale de balet naţionale şi internaţionale şi a întreprins turnee în ţări ca Germania (la Stuttgart şi Schweinfurt) şi Malaezia (Kuala Lumpur). A dansat la Teatrul Naţional din Split (Croaţia) şi la Opera Naţională din Sarajevo (Bosnia Herţegovina).

În prezent, este solist al Operei Naţionale Bucureşti.

Repertoriu (roluri și dansuri):

 • Gurn / Pas de six – La Sylphide de Herman Severin Løvenskiold, coregrafia: August Bournonville, adaptarea: Johan Kobborg
 • Ministru – Cenuşăreasa de Serghei Prokofiev, coregrafia: Mihai Babuşka
 • Tango timid – Tango (colaj muzical),coregrafia: Edward Clug
 • Bărbaţii – Radio and Juliet (muzica: Radiohead), coregrafia: Edward Clug
 • Ali – Corsarul de Adolphe Charles Adam, coregrafia: Vasili Medvedev, adaptare după Marius Petipa
 • Alain – La Fille mal gardée de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, coregrafia: Sir Frederick Ashton
 • Beno – Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Gheorghe Iancu, adaptare după Marius Petipa şi Lev Ivanov
 • Pas de deux Prietenii – Giselle de Adolphe Charles Adam, coregrafia: Mihai Babuşka, adaptare după Marius Petipa
 • Fachirul – Baiadera de Ludwig Minkus, coregrafia: Mihai Babuşka, adaptare după Marius Petipa
 • Dans rusesc, Boaba de cafea – Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Alexa Mezincescu
 • Fritz, Dans chinezsc – Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Dinko Bogdanic
 • Un pitic – Albă ca zăpada şi cei şapte pitici de Cornel Trăilescu, coregrafia: Francisc Valkay
 • Petite Mort, coregrafia: Jiří Kylián

Balerinul Cristian Preda a beneficiat, în perioada iulie – august 2010, de o bursă de studiu la Trustul Balanchine din Washington, unde s-a pregătit cu Suzanne Farrell.

Este caştigător a numeroase premii: Premiul I la Competiţia Naţională de Balet de la Bucureşti (2007 şi 2009), Premiul I la Competiţia Naţională de Balet de la Constanţa (2010), Premiul I la Competiţia Naţională de Balet de la Timişoara (2011); semifinalist al Concursului Internaţional de Dans Youth America Grand Prix (Ravenna, Italia, 2008), finalist al Competiţiei Internaţionale de Dans de la Sibiu (2010) și al Concursului Internaţional de Dans Youth America Grand Prix (2011, New York – SUA). De asemenea, tot în 2011 a luat Premiul I la Concursul Internaţional de Dans de la Cosenza, Italia, iar 2012 câştigă Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de Balet de la Istanbul, Turcia.

A participat, de-a lungul timpului, la gale de balet naţionale şi internaţionale şi a întreprins turnee în ţări ca Germania (la Stuttgart şi Schweinfurt) şi Malaezia (Kuala Lumpur).
A dansat la Teatrul Naţional din Split (Croaţia) şi la Opera Naţională din Sarajevo (Bosnia Herţegovina). În prezent este membru al Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti.