Născut într-o familie de muzicieni, dublu licențiat al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din București (Dirijat și Compoziție) și Doctor în Muzicologie al Universității “George Enescu” din Iași, dirijorul și compozitorul Răsvan Cernat, pe care Iosif Sava îl considera ’’marele liric al generației sale’’,  are un important palmares național și internațional.

A urmat  stagii de perfecționare cu maeștrii Franco Ferrara (Veneția) și Sergiu Celibidache (Bologna și Paris).

După debutul la pupitrul Filarmonicii din Oradea a fost, succesiv, dirijor titular al Filarmonicii “Gheorghe Dima” din Brașov și al Operei Naționale din Iași. Director Artistic apoi Dirijor și Director General al Operei Naționale Române din București, a contribuit decisiv la relansarea internațională a primei scene lirice a țării, cu spectaculoase turnee ale întregului colectiv în Japonia, Spania, Grecia, Italia, Franța, Olanda, Elveția.

După anul 2000 a fost Director și Prim Dirijor al Filarmonicii “Marea Neagră” din Constanța,  Director General și Prim Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța, apoi Prim Dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” din Chișinău.

Are la activ peste 1500 de concerte simfonice, vocal-simfonice, spectacole de operă și balet. A compus muzică de cameră, lieduri şi muzica pentru şapte filme de lung metraj. A înregistrat muzică de scenă și de film, discuri LP, Cd-uri și DVD-uri cu muzică  simfonică și de balet.

În paralel, a predat Arta Dirijatului și a deținut Clasa de Orchestră la Academia de Muzică din București și Clasa de Operă la Academia de Muzică din Iași. Între 1997-2001 a fost Președinte al Comisiei Naționale de Muzică.

A susținut numeroase turnee în Japonia, Franța, Italia, Spania, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Grecia, Germania, Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Serbia, Moldova.

Este primul laureat al Premiului Național de Dirijat “Ionel Perlea”, deține ordinul “Steaua României” în grad de Ofițer, Medalia Culturală Franceză “14 Juillet’’ și multe alte premii și distincții.

Este membru al Société Européenne de Culture (Veneția), al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Interpreților din România.