Tosca – Operă în concert

Giacomo Puccini

 
Dirijor Marcello Mottadelli
Distribuție  

Cu participarea extraordinară a tenorului Teodor Ilincăi în rolul Mario Cavaradossi

Floria Tosca
Iano Tamar – invitat Georgia
Scarpia
Lucian Petrean
Cesare Angelotti
Marius Boloș
Sacrestano
Alexandru Constantin (debut)
Spoletta
Valentin Racoveanu
Sciarrone
Mihai Teodoru (debut)
Un carceriere
Filip Panait (debut)
Un pastore
Alexandru Costea (debut)

Floria Tosca
Bianca Mărgean (debut)
Mario Cavaradossi
Marius Budoiu
Scarpia
Lucian Petrean
Cesare Angelotti
Marius Boloș
Sacrestano
Alexandru Constantin
Spoletta
Valentin Racoveanu
Sciarrone
Mihai Teodoru
Un carceriere
Filip Panait
Un pastore
Alexandru CosteaOperă în trei acte de Giacomo Puccini
Libretul de Luigi Ilica și Giuseppe Giacosa
după drama „La Tosca” de Victorien Sardou

 

Sinopsis
Actul I

În biserica Saint Andrea della Valle din Roma, pictorul Mario Cavaradossi lucrează la un portret al Madonei. Aici își caută refugiul Angelotti, fost consul, evadat din închisoare. Recunoscându-l, pictorul se oferă să-i acorde ajutor pentru a nu cădea în mâna urmăritorilor. De afară se aude vocea Floriei Tosca, renumită cântăreață și iubita lui Mario, care vine să îl viziteze. Cavaradossi îl ascunde pe Angelotti, punând la dispoziția sa coșul său de mâncare.

Tosca vine la biserică, bucuroasă de reîntâlnirea cu iubitul său. Privirile sale se opresc însă asupra tabloului la care lucrează Mario și nu își poate stăpâni gelozia față de cea care a servit drept model pictorului. El o împacă în cele din urmă și o conduce până la ieșire, promițându-i că o va aștepta la teatru după terminarea spectacolului. Se aude un tun care vestește evadarea lui Angelotti. Mario își dă seama că trebuie să-l ascundă pe urmărit și ia hotărârea de a-l adăposti în apropiere. Cei doi pleacă.

În căutarea lui Angelotti pornește șeful poliției, baronul Scarpia, tiranul Romei. Ajunde la biserică, unde află că lucrează Mario Cavaradossi, personaj bănuit de idei revoluționare. Scarpia recunoaște în chipul Madonei trăsăturile marchizei Attavanti (sora lui Angelotti) și descoperă coșul golit de provizii. Scarpia înțelege imediat că evadatul a trecut pe acolo și că Mario ar putea fi complicele său. Tosca revine, dar în loc să-l întâlnească pe Mario, îl găsește pe Scarpia. Acesta, folosindu-se de un evantai uitat în biserică de marchiza Attavanti, stârnește și exploatează gelozia Toscăi, plănuind să se servească de ea pentru descoperirea lui Angelotti.

Scarpia asistă la Te Deum-ul care celebrează presupusa înfrângere a lui Napoleon la Marenga.

Actul al II-lea

În reședința sa din Palatul Farnese, Scarpia făurește planuri de cucerire a frumoasei Tosca, pentru care nutrește o puternică pasiune. Deși nu l-au găsit pe Angelotti în casa pictorului, oamenii lui Scarpia l-au arestat totuși pe Mario și îl aduc la interogatoriu. Mario refuză să recunoască faptul de a-l fi ajutat pe evadat. Pentru a-l face să divulge secretul ascunzătoarei unde se află Angelotti, Scarpia dă ordinul ca pictorul să fie supus torturilor. Totodată, trimite un om să o cheme pe Tosca.

Floria sosește în cabinetul lui Scarpia. Acesta știe că ea îl iubește pe Cavarossi și, obligând-o să asiste la schingiuirea pictorului, o face să divulge, în cele din urmă, ascunzătoarea lui Angelotti. Bucuros, Scarpia oprește torturile. Cavaradossi este adus în cabinet, pentru a auzi ordinul pe care Scarpia îl dă poliștilor, de a-l căuta pe Angelotti în locul indicat de Tosca.

Pictorul își dă seama că Floria trădase secretul. Chiar în acest moment sosește vestea că armata guvernului a fost înfrântă de Napoleon la Marengo. Înflăcărat de această știre, pictorul uită de chinurile sale și intonează un cântec revoluționar al patrioților italieni. În acest fel își spulberă însă orice posibilitate de a scăpa din mâinile tiranului. Scarpia îl condamnă la moarte, dând ordin să fie executat înainte de răsăritul soarelui.

Odiosul tiran nu ezită să profite ne nenorocirea pe care a provocat-o: el o reține pe Tosca și îi spune că îl va elibera pe pictor dacă ea va ceva dorințelor sale. Fără să se sacrifice pentru a-și salva iubitul, Tosca se preface că este de acord, obținând promisiunea că execuția lui Cavaradossi va fi trucată și primește un blet de trecere liberă peste graniță împreună cu iubitul ei. Când Scarpia încearcă să-și ia răsplata, Floria îl ucide, împlântându-i un pumnal în inimă.

Actul al III-lea

În închisoarea din Castelul Sant’Angelo din Roma, Cavaradossi obține îngăduința temnicerului de a scrie iubitei sale câteva rânduri prin care își ia rămas bun de la viață și de la dragostea sa.

Sosește Tosca. Ea îi arată lui Mario permisul de trecere și îi povestește încercările prin care a trecut. Cei doi visează fericiți la libertatea care-i așteaptă departe de Roma. Se ivesc zorii, a sosit momentul execuției. Mario merge liniștit în fața plutonului, știind de la Floria că execuția va fi doar înscenată. Plutonul trage prima salvă. Mario cade. Tosca așteaptă cu nerăbdare plecarea soldaților și se apropie de corpul lui Mario, dar iubitul ei este mort! Scarpia mințise. Execuția a fost reală. Zdrobită de această neașteptată lovitură a sorții, totul în jurul Floriei se năruie, iar Tosca se prăbușește fără răsuflare.