Biografie

Giancarlo del Monaco, fiul marelui tenor Mario del Monaco, s-a născut la Lancenigo di Treviso pe 27 decembrie 1943.

Urmează studiile de limbă franceză veche și modernă, la Universitatea din Lausanne (Elveția) și în paralel continuă să se perfecționeaze prin studierea pianului și a trompetei. Vorbește fluent cinci limbi străine și este tatăl a patru fete: Stella, Fedora, Alessandra și Laura.

A debutat foarte tânăr la Teatrul Grec din Siracuza, în anul 1965, punând în scenă opera „Samson și Dalila” cu tatăl său, marele tenor Mario del Monaco, în rolul principal.

Între 1966 și 1968, lucrează în Germania ca asistent de regie al lui Günther Rennert, Wieland Eagner și Walter Felsensteinn și ca tânăr regizor pune în scenă opera „L`infedeltà delusa” de Joseph Haydn la Gelsenkirchen.

Din 1970 până în 1973 este asistentul personal al lui Rudolf Gamsjäger, director general al Operei de Stat din Viena. Între 1973 și 1976 este regizor la Teatrul din Ulm, iar în 1975, împreună cu tatăl său a fondează  Festivalul din Montepulciano, al cărui Director Artistic va deveni.

Cinci ani mai târziu este numit director general la Opera de Stat din Kassel. Aceeași funcție o va avea și în anii următori la Festivalul de la Macerata (1986-1988), la Opera de Stat din Bonn (1992-1997) și la Opera din Nisa (1997-2001).

Din 2009 până în 2011, Giancarlo del Monaco a fost director artistic al Festivalului de Operă din Tenerife.

În paralel cu realizările sale ca Director Artistic, Giancarlo del Monaco este unul dintre cei mai importanți regizori ai generației sale. A pus în scenă peste o sută de titluri în opere prestigioase din: Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Madrid, Bologna, New York, Los Angeles, Washington, Milano, München, Napoli, Paris, Peckin, Roma, Stuttgart, Sevilla, Torino, Viena, Monaco, Zürich etc.

În 1991 realizează primul său recital la Metropolitan Opera din New York. După marele succes obținut cu „La Fanciulla del West” de G. Puccini, urmează o serie de montări la fel de importante: „Stiffelio” de G. Verdi, „La Forza del Destino” de G. Verdi (regie premiată de Institutul American de Studii Verdiene), „Simon Boccanegra” de G. Verdi și „Madama Butterfly” de G. Puccini .

Trei dintre aceste producții au fost filmate și distribuite pe piața internațională a casei de discuri Deutsche Grammophon, toate fiind preluate și transmise de postul de televiziune american PBS.

De asemenea, a mai montat importante producții pe scena Operei Bastille din Paris:  „Andrea Chenier” de U. Giordano,  „Francesca da Rimini” de R. Zandonai, „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni și „Pagliacci” de R. Leocavallo.

În perioada în care a fost Director General la Bonn, a fost numit de către Guvernul României consultant  în cadrul Ministerului Culturii pentru reorganizarea operelor din România.

A colaborat cu prestigioși dirijori de orchestră, printre care: Albrecht, Badea, Baudo, Chailly, Russel Davies, Epstein, Ferro, Franci, Gatti, Kout, Kuhn, Levine, Navarro, Nelsson, Oren, Panni, Patane, Pretre, Santi, Sasson, Sawallich, Sinopoli, Slatkin, Varviso, etc.

A colaborat cu renumiți scenografi, precum: Toni Businger, Carlo Centolavigna, Dominik Hartmann, Matthias Kralj, Ming Choo Lee, Andrej Majewski, Wolf Münzner, William Orlandi, Jean-Pierre Ponnelle, Jürgen Rose, Michael Scott, Günter Schneider-Siemssen, Josef Svoboda, Peter Sykora, Prof. Werner Tübke, Monika von Zallinger, Jörg Zimmermann, etc.

Giancarlo del Monaco a primit numeroase recunoașteri de-a lungul cariei sale.

De la  „Viotti d`oro” în 1967, pentru cel mai promițător tânăr regizor, până la obținerea titlurilor de Cavaler și Comandor al  Ordinului de Merit al Republicii Italiene, în Franța a primit titlul „Chevalier des Arte et des Lettres”, iar în Statele Unite ale Americii, titlul de Doctor Honoris Causa în Arta Culturală din Palm Beach Community College, Brazilia, Ordinul Național Crucea Soarelui pentru realizarea pe scenă, la Opera din Bonn, împreună cu Placido Domingo, a operei „Il Guarany di Gomes”. În Germania a fost distins cu Ordinul de Merit Crucea Federală și „Premiul Illica” pentru activitatea sa ca director General și Regizor Internațional. Este cetățean de onoare al orașului  Montpellier din Franța.

A primit titlul onorific „Aigle de Cristal” (Vulturul de Cristal) al orașului Nissa din Franța și prestigiosul Premiu Liric „Teatro Campoamor” pentru cea mai bună regie din Spania, în anul 2007, pentru „Cavalleria Rusticana” de P.Mascagni și „I Pagliacci” de R. Leoncavallo la Teatro Real din Madrid. În 2015, a primit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare al Republicii Franceze.