Absolvent al Liceului de Coregrafie din București, Oleg Danovski Jr. și-a început cariera în baletul clasic în 1976, ca membru al compartimentului Balet al Operei Naționale București. În curând, a devenit prim-solist și coregraf al Companiei Naționale de Balet din Ecuador, unde a rămas timp de patru ani.
Aici a avut ocazia să lucreze cu Anna Sokolow, șefa Departamentului de Dans Modern al Conservatorului de Artele Spectacolului Juilliard din New York și cu Lorna Burshall, directorul Companiei de Dans Modern și Balet din Cuba. În această perioadă a predat metodologia dansului clasic la Academia Națională de Dans din Ecuador și a montat o serie de spectacole, printre care El Danzante, pe muzica lui José Berghmans.
După întoarcerea în România a activat până în anul 2007 ca solist al Teatrului de Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, interpretând roluri principale precum Rothbart din Lacul lebedelor (1980), Drosselmeyer din Spărgătorul de nuci (1983) sau Quasimodo din Cocoşatul de la Notre-Dame (1998). A creat lucrări de întindere diferită şi a pus în scenă Mandarinul miraculos la Teatrul de Balet din Sibiu în coregrafia lui Oleg Danovski (2010).
A făcut parte din juriul Concursului Internațional de Balet Little Stars de la Sofia (2013-2017) și al Hellas Youth Ballet Competition din Atena (2016).
Montarea de faţă se bazează pe coregrafia spectacolului Spărgătorul de nuci, creat de Oleg Danovski, „patriarhul baletului românesc” pentru compania care i-a purtat numele.