Biografie

Dansator, coregraf și maestru de balet, Stanislav Fečo este primul artist ceh care a absolvit cursurile Academiei „A.Vaganova” din Sankt Petersburg. A absolvit, de asemenea, studiile de balet ale Conservatorul din Praga, sub îndrumarea profesorilor A. Hallasz și A. Klikova.

Ca solist al Teatrului Național din Praga, a interpretat roluri importante din repertoriul clasic: Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci şi Frumoasa din Pădurea Adormită de P.I. Ceaikovski, Giselle şi Corsarul de Adolphe Adam, Baiadera şi Don Quijote de Ludwig Minkus, Oneghin. A dansat lucrări ale unor coregrafi de renume, ca: Roland Petit, George Balanchine, Vasily Medvedev, Jiří Kylián, Alvin Ailey, Hans van Mannen. A avut ca partenere de scenă balerine celebre, printre care: Galina Mezenţeva, Iulia Mahalina, Hana Vláčilová, Jana Kůrová, Luba Kunakova, Daria Klimentova, Larisa Lejnina, Anastasia Volochkova.

A participat la Gala des Étoiles din Montreal, Canada, Gala Due Mondi din Spoletto, Italia, World Ballet Star din Seoul, Coreea de Sud. Timp de mai mulți ani a colaborat cu Dance Open din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de balet.

A creat coregrafia spectacolelor Baiadera la Teatrul Academic de Operă şi Balet din Ekaterinburg, Rusia, Giselle la Teatrul Vanemuine din Tartu, Estonia, Irresistible la Baletul Național Slovac din Bratislava şi Palladio, la companiile de balet din Perm, Ekaterinburg și Baletul Național din Panama.

Stanislav Fečo este un vechi colaborator al coregrafului Vasily Medvedev, ca dansator și asistent-coregraf. În luna martie 2018, au montat împreună, la Bratislava,Esmeralda de Cesare Pugni.

Ca profesor și maestru de balet, a fost invitat să susțină cursuri de masterclass și workshop-uri la Staatsballett Berlin, Compañia Nacional de Danza din Mexic, companiile Naţionale de Balet din Slovacia, Croaţia, Lituania, Macedonia, Bosnia și Herzegovina, Panama.

A obţinut Premiul Philip Morris Flower pentru Cel mai bun dansator din Republica Cehă şi Premiul Fundației Americane „Pushkin Legacy” pentru rolul Oneghin din spectacolul omonim.

A dansat alături de Isabelle Ciaravola (Opera din Paris), Iana Salenko, Polina Semionova, Mihail Kaniskin, Elisa Carrillo Cabrera, Marian Walter, Dinu Tamazlacaru (Staatsballet Berlin), Vadim Muntagirov (Royal Ballet „Covent Garden”), Joseph Gatti (United Ballet Theatre din Orlando, SUA), Semion Ciudin, Andrei Merkurier, Anastasia Goriaceva (Teatrul Balșoi), Timur Askerov, Iuri Smekalov (Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg), Olesia Şaitanova (Baletul Național din Kiev, Ucraina).

Stanislav Fečo este consultant artistic al Festivalului de Dans Eurasia din Astana, Kazahstan, maestru de balet autorizat al Fundației Anton Dolin, director artistic al Fundaţiei pentru Patrimoniul Petipa și maestru de balet al United Ballet Theatre.