Biografie

Fondator și director artistic al Festivalului Internațional Open Ballet și al Concursului Dance Open din Sankt Petersburg, din anul 2003.

În anul 2014 a organizat Gala Mondială a Stelelor Baletului cu ocazia celei de-a 62-a ediții a Festivalului de Vară din Ljubljana, Slovenia și în cadrul Festivalului din Opatija, Croația.

Membru al Consiliului Internațional al Dansului CID-UNESCO.

Fondator și președinte al Fundaţiei pentru Patrimoniul Petipa, din anul 2016.

Director artistic al Festivalului de Dans Eurasia din Astana, Kazahstan, din anul 2017.

Maestru de balet autorizat al Fundației Anton Dolin.

Consultant artistic al Galei Stelele Baletului Secolului XXI de la Kremlin, Moscova.

Născut în 1957 în Cecenia, Vasily Medvedev a absolvit cursurile Academiei de Balet „A. Vaganova” din Sankt Petersburg, sub îndrumarea marilor maeștri Natalia Dudinskaia, Konstantin Sergheiev și Ghenadi Seliuţki. A continuat studiile la Conservatorul „N. Rimsky-Korsakov”, obţinând diploma de maestru de balet și coregraf.

Și-a început cariera la Teatrul Mihailovski, unde a dansat roluri solistice în La Fille mal gardée de Frederick Ashton pe muzica lui John Lanchbery, Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski,Coppelia de Léo Delibes. În anul 1981 a devenit prim-solist și coregraf al Teatrului Vanemuine din Tartu, Estonia, unde a creat primele coregrafii: Satanella pe muzica de N. H. Reber și François Benoist, Prințul Pagodelor de Benjamin Britten, Petrică și lupul de Serghei Prokofiev.

Repertoriul său este vast și cuprinde roluri principale, precum: Albert din Giselle de Adolphe Charles Adam, Fabio din Satanella, Prințul din Spărgătorul de nuci, Franz din Coppelia, James din La Sylphide de H. S. Løvenskiold, Prințul Salamandră din Prințul Pagodelor ş.a. Ca apreciere pentru talentul și activitatea sa, a fost distins cu titlul de Artist Emerit al Estoniei.

Începând din anul 1989, Vasily Medvedev colaborează ca dansator și coregraf cu mai multe teatre din Rusia și din străinătate, fiind invitat la evenimente de prestigiu: Festivalul Mondial de Balet (Doneţk, Ucraina), World Stars Gala (Minsk, Belarus), Stelele Baletului din Sankt Petersburg, Notte di Stelle (Cagliari, Italia).

Lucrările sale cuprind peste 40 de titluri create pentru teatre din Rusia şi din alte ţări: Cehia, Germania, Panama, Ucraina, Estonia, Slovacia, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Mexic.

Baletul Oneghin, prezentat la Teatrul Național din Praga în anul 1999, a primit Premiul Pușkin pentru coregrafie, fragmente din acesta fiind interpretate în gale internaționale din întreaga lume. Printre realizările lui Medvedev se numără și baletul Esmeralda de Cesare Pugni, creat împreună cu Iuri Burlaka la Teatrul Balșoi din Moscova, apoi la Staatsballett Berlin și la Baletul Național din Mexic. În anul 2013 a pus în scenă Coppelia în propria sa variantă coregrafică pentru Baletul Național din Panama. În același an, în colaborare cu Iuri Burlaka, a reconstruit pentru Staatsballett Berlin Spărgătorul de nuci, care în 2014a fost prezentat livepe canalul TV Mezzo, fiind apoi difuzat și pe DVD. În 2018 a montat împreună cu coregraful Stanislav Fečo o versiune spectaculoasă a baletului Esmeralda la Teatrul Național Slovac din Bratislava. Premiera a avut loc în luna martie, a implicat peste 200 de artiști şi creatori şi s-a bucurat de un mare succes.

La Opera Naţională Bucureşti, Vasily Medvedev a montat baletul Corsarul de Adolphe Charles Adam, în anul 2007.