Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.

Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.

Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.

Programul festivalului:

  • Vineri, 7 iunie, ora 19.00La Fanciulla del West de G. Puccini (Opera Națională Română Cluj Napoca )
  • Sâmbătă, 8 iunie, ora 19.00Gala Puccini 100 – Daegu Opera Festival (Coreea)
  • Duminică, 9 iunie, ora 19:00Manon Lescaut de Puccini (Opera din Budapesta, cu concursul corului Operei Naţionale Bucureşti) – semistaged
  • Luni, 10 iunie, ora 19:00Madama Butterfly de G. Puccini, dirijor Cristian Mandeal (Opera Națională București)
  • Marti, 11 iunie, ora 19:00Boema de G. Puccini (Opera Națională Română Iași)
  • Miercuri, 12 iunie, ora 19:00Turandot de G. Puccini (Opera din Timisoara)
  • Joi, 13 iunieLa Rondine de G. Puccini (Opera Maghiară din Cluj Napoca)
  • Vineri, 14 iunieTripticul de G. Puccini (Opera din Braşov)
  • Sâmbătă, 15 iunieBoema de G. Puccini (Teatrul Naţional de Operă şi Operetă Nae Leonard din Galaţi)
  • Duminică, 16 iunie, ora 19:00 – Tosca de G. Puccini (Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” Constanta)

Bucharest Opera Festival 2023

(Spot BOF, concept video: Virgil Oprina/ Opera Națională București)

Bucharest Opera Festival revine cu o a doua ediție în perioada 16 iunie – 24 iunie 2023 pe scena Operei Naționale București.

Publicul este așteptat la final de sezon artistic, cu o nouă desfășurare de forțe ce va include 9 spectacole de operă, operetă, balet și musical programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, coruri mixte, companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1.500 muzicieni, balerini, personal artistic și tehnic prezenți pe scenă, în fosă și în culise pentru un regal artistic unic. De la Mozart, Puccini și Bizet la Debussy și Bartók, de la Paul Abraham și Franz Lehar, până la Cole Porter, peste două secole de istorie a artelor spectacolului muzical vă așteaptă pe scena Operei Naționale București la Bucharest Opera Festival 2023.

A doua ediţie a festivalului va aduce aşadarpe celebra scenă bucureşteană titluri de referință ale repertoriului de operă, balet, operetă şi musical aflate în programul celor mai importante teatre lirice din România – Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și Opera Braşov, cărora în acest an li se alătură Opera de Stat din Budapesta și Teatrul Național de Operă și Balet din Belgrad alături de Opera Madlenianum, deschiderea festivalului fiind semnată, bineînţeles, de  Opera Naţională Bucureşti.

Bucharest Opera Festival îşi doreşte să contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, devenind un excelent promotor al turismului cultural.

Bucharest Opera Festival urmăreşte consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă şi balet din ţară și nu numai în context internaţional, care să încurajeze schimburile culturale şi să promoveze proiectele muzicale şi culturale ale acestora.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Programul festivalului:

  • Vineri, 16 iunie, ora 19:00 – „Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, dirijor Ethan Schmeisser (Opera Națională București)
  • Sâmbătă, 17 iunie, ora 19:00 – „Manon Lescaut” de G. Puccini (Teatrul Național de Operă și Balet Belgrad)
  • Duminică, 18 iunie, ora 19:00 – „Castelul lui Barbă Albastră” și „Mandarinul miraculos de B. Bartók (Opera Maghiară din Cluj Napoca)
  • Luni, 19 iunie, ora 19:00 – „Pescuitorii de perlede G. Bizet (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța)
  • Marți, 20 iunie, ora 19:00 – „Bal la Savoyde P. Abraham (Opera Națională Română Timișoara)
  • Miercuri, 21 iunie, ora 19:00 – „Cosi fan tuttede W.A. Mozart (Opera Braşov)
  • Joi, 22 iunie, ora 19:00 – „Văduva veselă 2.0 de F. Lehár ( Opera Națională Română din Iași )
  • Vineri, 23 iunie, ora 19:00 – „Pelléas și Melisande C. Debussy (Opera Maghiară de Stat din Budapesta)
  • Sâmbătă, 24 iunie, ora 19:00 – „Kiss me Kate” de C. Porter ( Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian București)

Bucharest Opera Festival 2022

Opera Națională București încheie Stagiunea Centenară cu un eveniment de referință programat în perioada 24 iunie – 2 iulie. Bucharest Opera Festival esteprimul festival ce invită în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii (Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), cărora li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

Bucharest Opera Festival se va desfășura în perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Naționale București. Festivalul are potenţialul de a deveni un eveniment anual şi va oferi publicului bucureştean ocazia de a cunoaşte performanţele în domeniu ale tuturor instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii, cărora li se alătură ca invitaţi, de această dată, Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

Publicul este așteptat, la încheierea stagiunii centenare, cu o desfășurare de forțe ce va include 9 spectacole de operă, operetă şi balet programate în 9 seri consecutive, aducând în prim plan 9 orchestre, 7 coruri mixte, 1 cor de copii, 2 companii de balet, zeci de soliști și dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1500 de muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenți pe scenă, în fosă şi în culise pentru un regal artistic fără precedent.

Bucharest Opera Festival urmăreşte consolidarea unei platforme de prezentare a celor mai valoroase companii de operă şi balet din ţară, care să încurajeze schimburile culturale şi să promoveze proiectele muzicale şi culturale ale acestora.

Bucharest Opera Festival îşi doreşte să contribuie în mod decisiv la includerea Bucureştiului în circuitul marilor oraşe organizatoare de festivaluri internaţionale, devenind un excelent promotor al turismului cultural.

Programul festivalului:

  • Vineri, 24 iunie, ora 19:00 – „Don Giovanni” de W.A. Mozart, regia Andrei Șerban, dirijor Tiberiu Soare (Opera Națională București)
  • Sâmbătă, 25 iunie, ora 19:00 – „Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski (Teatrul Național de Operă și Balet „ Maria Bieșu” din Chișinău)
  • Duminică, 26 iunie, ora 19:00 – „Ora spaniolă (L’heure espagnole) & Copilul și vrăjile (L’enfant et les sortileges)” (Opera Maghiară din Cluj Napoca)
  • Luni, 27 iunie, ora 19:00 – „Zorba” de Mikis Theodorakis (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
  • Marți, 28 iunie, ora 19:00 – „Mefistofele” de Arrigo Boito (Opera Română Craiova)
  • Miercuri, 29 iunie, ora 19:00 – „La Serva Padrona” de Giovanni Battista Pergolesi (Opera Națională Română din Timișoara)
  • Joi, 30 iunie, ora 19:00 – „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach (Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”)
  • Vineri, 1 iulie, ora 19:00 – „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau (Opera Națională Română Iași)
  • Sâmbătă, 2 iulie, ora 19:00 – „Candide” de L. Bernstein (Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian”)

Imagini din spectacole: