e

Centenar

Opera Națională București împlinește în acest an 100 de ani de la instituționalizare.

În cei 100 de ani de activitate, Opera Națională București a devenit componentă fundamentală a culturii și vieții muzicale și dă măsura unui nivel general al receptării artei, aceasta cu atât mai mult cu cât finalul secolului al XX și începutul secolului al XXI înlesnesc accesul publicului nu numai la spectacolul propriu-zis, ci și la înregistrările sonore și la transmisiile online ale marilor evenimente lirice.

Opera Națională București nu poate exista decât în strânsă legătură cu publicul, cu cerințele caracteristice fiecărei epoci. Prin acest dialog timp de 100 de ani s-au cernut valorile, s-au definit prioritățile și performanțele repertoriale, cu descoperiri, rememorări și fidelități, cu dragoste pentru tradiție și public.

Opera continuă să existe, să atragă oamenii, fie prin mirajul muzicii, tematica poetică sau dramatică, fie prin interpretări sau performanțele vocale.

Vom marca astfel acest moment important în istoria primei scene lirice printr-o serie de evenimente dedicate Centenarului pe parcursul întregului an 2021.

a

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Gestul autorităților era unul cât se poate de potrivit, România aflându-se, la mai puțin de trei ani de la încheierea Marelui Război, într-o perioadă de plin avânt din punct de vedere economic și social.

Efervescența creată in jurul compozitorului și pedagogului George Stephănescu a coagulat o seamă de personalități muzicale românești, care credeau în necesitatea existenței unei instituții dedicate marelui repertoriu liric si de balet. Tuturor acestor oameni le datorăm recunoștința noastră. Prin eforturile lor avea loc, la 8 Decembrie 1921, premiera absolută în România a operei „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Albert Markowits și dirijată de George Enescu.

Astăzi, artiștii Operei Naționale București aduc încă o dată un omagiu tuturor celor care au contribuit la splendida tradiție de 100 de ani a acestei instituții.

În perioada următoare vom organiza o serie de evenimente speciale dedicate Centenarului Operei Naționale București, iar, dacă restricțiile sanitare nu ne vor permite să scriem la rândul nostru istoria, atunci vom învăța să ne cunoaștem și să ne cinstim istoria!

În speranța că lucrurile vom merge către mai bine, transmitem, așadar, un mesaj simplu către iubitorii artei lirice și ai baletului: „Ne este dor de voi, așteptăm cu nerăbdare să vă revedem în Sala de Spectacole și să retrăim impreună acele stări privilegiate pe care numai comuniunea dintre artiști și spectatori o poate face posibilă!”.
Ars Gratia Artis.

În seara de 21 octombrie 1924, balerinii Operei Naționale București prezentau primul lor spectacol de balet integral, „Coppélia'” de Léo Delibes, în coregrafia lui Anton Romanowski. Celebrul coregraf urmând să se stabilească în România pentru a pune bazele primei companii de balet. Primele spectacole de balet pe care le-a pus în scenă erau puternic influențate de stilul marelui coregraf Mihail Fokin.

Prima maestră de balet a companiei bucureștene a fost Floria Capsali, a cărei activitate a început în 1938. Ea a reorganizat trupa de balet și a promovat tinerii interpreți în rolurile principale.

În domeniul baletului, printre cele mai celebre nume care au strălucit pe scena bucureșteană în cei 100 de ani de activitate neîntreruptă îi amintim pe Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Valentina Massini, Sergiu Ștefanschi, Magdalena Popa, Ileana Iliescu, Alexa Mezincescu, Elena Dacian, Marinel Ștefănescu, Ioan Tugearu ș.a.