e

Centenar

Opera Națională București împlinește în acest an 100 de ani de la instituționalizare.

În cei 100 de ani de activitate, Opera Națională București a devenit componentă fundamentală a culturii și vieții muzicale și dă măsura unui nivel general al receptării artei, aceasta cu atât mai mult cu cât finalul secolului al XX și începutul secolului al XXI înlesnesc accesul publicului nu numai la spectacolul propriu-zis, ci și la înregistrările sonore și la transmisiile online ale marilor evenimente lirice.

Opera Națională București nu poate exista decât în strânsă legătură cu publicul, cu cerințele caracteristice fiecărei epoci. Prin acest dialog timp de 100 de ani s-au cernut valorile, s-au definit prioritățile și performanțele repertoriale, cu descoperiri, rememorări și fidelități, cu dragoste pentru tradiție și public.

Opera continuă să existe, să atragă oamenii, fie prin mirajul muzicii, tematica poetică sau dramatică, fie prin interpretări sau performanțele vocale.

Vom marca astfel acest moment important în istoria primei scene lirice printr-o serie de evenimente dedicate Centenarului pe parcursul întregului an 2021.

a

În seara de 21 octombrie 1924, balerinii Operei Naționale București prezentau primul lor spectacol de balet integral, „Coppélia'” de Léo Delibes, în coregrafia lui Anton Romanowski. Celebrul coregraf urmând să se stabilească în România pentru a pune bazele primei companii de balet. Primele spectacole de balet pe care le-a pus în scenă erau puternic influențate de stilul marelui coregraf Mihail Fokin.

Prima maestră de balet a companiei bucureștene a fost Floria Capsali, a cărei activitate a început în 1938. Ea a reorganizat trupa de balet și a promovat tinerii interpreți în rolurile principale.

În domeniul baletului, printre cele mai celebre nume care au strălucit pe scena bucureșteană în cei 100 de ani de activitate neîntreruptă îi amintim pe Irinel Liciu, Gabriel Popescu, Valentina Massini, Sergiu Ștefanschi, Magdalena Popa, Ileana Iliescu, Alexa Mezincescu, Elena Dacian, Marinel Ștefănescu, Ioan Tugearu ș.a.