*

Premianții:

Premiul I – David Schlager (Austria)
Premiul al II-lea – So Matsukawa (Japan)

Premiul al III-lea – Justin Pambianchi (Canada)

*

Finaliștii Concursului de Dirijat „Constantin Silvestri”, ediția a II-a – Opera Națională din București:

  1. Justin Pambianchi – Canada
  2. So Matsukawa – Japonia
  3. David Schlager – Austria

*

27 Mai – Concursul Internațional „Constantin Silvestri” 2024 Etapa I, Ora 10.00 – Foaierul Galben

28 Mai – Concursul Internațional „Constantin Silvestri” 2024 Etapa I, Ora 10.00 – Foaierul Galben

29 Mai – Concursul Internațional „Constantin Silvestri” 2024 Etapa II, Ora 10.00 – Foaierul Galben

2 Iunie – Concursul Internațional „Constantin Silvestri” 2024 Gala Finală, Ora 11.00 – Sala Mare 

*

A doua ediție a Concursului Internațional „Constantin Silvestri” se va desfășura în perioada 27 mai – 2 iunie 2024.

Concursul Internațional de Dirijat „Constantin Silvestri” este organizat de Fundația Silvestri și Opera Națională București și se va desfășura sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Ministerului Culturii din România. Această a doua ediție a concursului se adresează dirijorilor de operă născuți după 1 ianuarie 1988, indiferent de naționalitatea lor.

PROGRAMUL CONCURSULUI
Data de începere pentru depunerea candidaturilor: 25 martie 2024
Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor: 28 aprilie 2024

Audiții:
Prima etapă: 27-28 mai 2024
A doua etapă: 29-30 mai 2024
Anunțarea finaliștilor: 31 mai 2024
Repetiții pentru concertul laureaților: 1 iunie 2024
Concertul laureaților: 2 iunie 2024

PREMII
Premiul I – 5000 euro
Premiul al II-lea – 3000 euro
Premiul al III-lea – 2000 euro

– Câștigătorii vor avea, de asemenea, șansa de a dirija spectacole de operă în România și în străinătate.
– Câștigătorii vor avea și ocazia de a audia spectacole de gală de operă și balet.
– Participarea ca dirijor-asistent la diferite teatre de operă
– Participarea gratuită la cursuri de master-class pentru dirijorii de operă

În plus, vor exista și alte premii care vor fi anunțate ulterior de către organizatori.

JURIUL CONCURSULUI
A doua ediție a Concursului Internațional „Constantin Silvestri”
1. Membrii Juriului
a. Președinte
b. Președinte onorific
c. Membrii Juriului

2. Juriul include personalități de renume internațional din lumea muzicii.

3. Juriul va decide pe baza unui ansamblu de reguli stabilite de președintele juriului alături de organizatori.

4. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica, în caz de forță majoră, componența juriului față de cea anunțată inițial, informație care va fi publicată după data de 3 mai 2024.

5. Membrii juriului nu pot fi rude ale candidaților și nu pot avea niciun fel de interes sau relație cu aceștia (În situația în care au existat legături profesionale în ultimii 5 ani, candidatul sau membrul comisiei de jurizare este obligat să comunice acest aspect).

6. Deciziile comisiei de jurizare sunt irevocabile și nu pot face obiectul unor contestări juridice.

CONSTANTIN SILVESTRI (1913-1969)
Biografie
„Acum pot să mor liniștit pentru că urmașul meu va fi Constantin Silveștri!” George Enescu
(n. 31mai 1913,  București ,  România  – d. 23 februarie 1969,  Londra ,  Anglia ,  Regatul Unit ) a fost un dirijor, compozitor și pianist român, stabilit în  Anglia  din 1959 și naturalizat cetățean britanic din 1967.

Constantin Silvestri a avut prima apariție publică în calitate de muzician la vârsta de 10 ani, cu un recital de pian. Ulterior studiază la Conservatorul din București cu  Mihail Jora  (compoziție) și cu  Florica Musicescu (pian). Este îndrumat îndeaproape de George Enescu și de contrabasistul Joseph Prunner, unchiul său. Constantin Silvestri a fost un dirijor autodidact. Totuși relația foarte apropiată dintre tânărul Silvestri și Ionel Perlea ne îndreptățește să credem că inițierea în arta dirijorală s-a produs sub influența acestui mare dirijor, prieten foarte apropiat al familiei Prunner-Silvestri. Constantin Silvestri și-a început cariera ca pianist fiind corepetitor la Opera Națională din București dar și dirijând o serie importantă de spectacole. În același timp s-a făcut remarcat prin formidabilele sale improvizații în stilul unor compozitori reputați. A fost directorul Filarmonicii din București timp de șase ani (1947-1953) ca successor al lui George Georgescu, perioadă în care a înființat Corul Academic la Filarmonicii. În 1953 Constantin Silvestri devine directorul Operei Nationale din București, dar va dirija cu precădere Orchestra Națională Radio. Din 1948 până în 1958, Silvestri a predat la Conservatorul din București, unde a fondat clasa de dirijorat elaborând o nouă metodă de studiu. Printre studenții lui s-au numărat Sergiu Comissiona, Marius Constant,  Anatol Vieru , Iosif Conta, Edgar Cosma și alții.

În anii 1950 Silvestri va primi și accepta invitații pentru a concerta în URSS, Cehoslovacia și Ungaria, dar și în Marea Britanie, Franța, Belgia etc. Ca urmare a impactului și succesului acestor concerte, a fost invitat în 1957 să dirijeze Orchestra Filarmonică londoneză. Succesul debutului său dirijoral în Anglia i-a adus oferte pentru alte concerte importante dar și înregistrări cu casa de discuri EMI toate acestea contribuind la consolidarea reputației sale internaționale. Tot în această perioadă a fost recompensat cu Premiul I al Academiei Charles Cros pentru Simfonia a 9-a „Din lumea nouă” de A. Dvořák și cu Marele Premiu al Discului pentru „Dixtuorul” de George Enescu.

Cariera lui din România a atins apogeul în 1958, cu premiera românească a operei „Oedipe” de George Enescu, care s-a bucurat de un imens succes. Se întâmpla cu prilejul primei ediții a Festivalului și Concursului George Enescu, la care Constantin Silvestri a fost președintele concursului de pian. În ianuarie 1959 Constantin Silvestri va părăsi definitiv România stabilindu-se inițial la Paris, apoi în Marea Britanie. Între 1959 și 1961 artistul va cutreiera lumea susținând concerte cu cele mai importante orchestre ale lumii, dintre care amintim: la primul turneu în Statele Unite dirijează Orchestra Simfonică din Chicago; efectuează un turneu în Africa de Sud; cu prilejul celui de al doilea turneu în Statele Unite dirijează Orchestra Simfonică din Philadelphia; participă cu un concert la Festivalul de la Besançon, împreună cu dirijorii și pianiștii Lorin Maazel, Georg Solti, Charles Münch, Wilhelm Kempf, Wilhelm Backhaus; turnee în Mexic, Australia; turnee în Europa, la Berlin, Paris, Manchester, Köln etc.

Poate cel mai important moment al carierei lui Silvestri a fost în anul 1961 prin acceptarea postului de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Bournemouth. Prin repetiții ample și minuțioase, a transformat ansamblul într- unul de clasă și reputație internațională, fiind considerată ca valoare a doua orchestră a Angliei fapt ce i-a permis să participe la ediția din 1963 a Festivalul de la Edinburgh, să facă un turneu în Europei pe parcursul anului 1965 și să realizeze numeroase înregistrări. În plus față de activitatea de la Bournemouth,
Silvestri a continuat să dirijeze orchestre internaționale de prestigiu din Europa, Extremul Orient și SUA. A dirijat la Royal Opera House, Covent Garden, în 1963, o nouă producție Hovașcina de Musorgski. Silvestri a devenit cetățean britanic în 1967, însă cariera lui a fost curmată prematur de un cancer. A murit în 1969 într-un spital din Londra, la vârsta de doar cincizeci și cinci de ani.

Epitaful gravat pe piatra sa funerară, din cimitirul bisericii Saint Peter din Bournemouth, menționează: „un muzician extraordinar și un om remarcabil”.

În 2013, casa de discuri EMI a relansat majoritatea înregistrărilor lui Constantin Silvestri în seria „The Legendary Conductor”, distribuite pe 15 albume. Un critic muzical a subliniat „consecvența caracterului și calității” operelor sale. Pe lângă simfoniile 4-6 și Manfred de Ceaikovski, albumele conțin simfoniile 7-9
de Dvořák, precum și lucrări de Bartok, Hindemith, Berlioz, Franck, Ravel și Debussy.
Constantin Silvestri este până în zilele noastre singurul dirijor român care a înregistrat cu Filarmonica din Viena.

PROGRAMUL COMPETIȚIEI
Etapele Concursului de Dirijat „Constantin Silvestri”

Prima etapă: proba de pian
a) W.A. Mozart – „Flautul fermecat”– scena celor Trei Doamne
b) W.A. Mozart – „Don Giovanni” – recitative (fragmentele vor fi indicate de către juriu)
b) G. Donizetti – „Lucia di Lammermoor”, sextet
c) A. Schönberg – „Erwartung” – primele trei secțiuni (fragmentele vor fi indicate de către juriu)

A doua etapă: (cu pian)
a) G. Rossini – „Bărbierul din Sevilla” (aria Rosinei)
b) R. Leoncavallo – „Paiațe” („Pagliacci”) – Prologul
c) G. Verdi – „Bal mascat”, scena finală, soliști + cor
d) un fragment dintr-o operă românească trimis cu 10 zile înainte de începerea
concursului

Repetiții cu cor: (cu pian)
a) G. Verdi – corul din opera „Othello”
b) G. Enescu – „Oedip” – scena Încoronării, actul al II-lea

1 iunie 2024 – repetiții cu orchestră, cor și soliști pe scenă
a) G. Puccini – „Boema”, duet, actul I
b) R. Wagner – „Lohengrin”, preludiu, actul I
c) G. Enescu – scena Încoronării, actul al II-lea

A treia etapă:
Gala finală
2 iunie 2024, la ora 11:00

§ 1.

REGULAMENTUL
celei de-a doua ediții a Concursului Internațional „Constantin Silvestri”, București:
1. Prezentul Regulament indică termenii și condițiile celei de-a doua ediții a Concursului Internațional de Dirijat „Constantin Silvestri”, numit în continuare Concursul.
2. Concursul se va desfășura în perioada 27 mai – 2 iunie 2024.

§ 2
1. Concursul se adresează dirijorilor de orice naționalitate, numiți în continuare Candidații, născuți după 1 ianuarie 1988 și care îndeplinesc simultan toate celelalte condiții indicate în prezentul Regulament.
2. Pentru a participa la Concurs, Candidații trebuie să trimită o candidatură, în conformitate cu prevederile articolului §2, secțiunea 3, într-una din următoarele modalități:

a. Înregistrarea începând cu 25 martie 2024 prin intermediul formularului de înregistrare disponibil la pagina de internet silvestricompetition.com, cu includerea tuturor anexelor necesare (§ 2, secțiunea 3)
b. Descărcarea formularului de înregistrare de la pagina de internet silvestricompetition.com, semnarea și expedierea acestuia prin poștă, alături de toate anexele necesare (§ 2, secțiunea 3), la următoarea adresă: Fundația Constantin Silvestri, Strada Joseph Lister nr.64, București, Sectorul 5, cod postal 050544, România
cu mențiunea: A doua ediție a Concursului Internațional „Constantin Silvestri” (data va fi considerată data poștei).
c. Taxa de participare este de 150 de euro sau 750 de lei. Taxa trebuie achitată până pe 28 martie 2024 în contul 14411044100, IBAN RO03BRDE410SV14411044100, SWIFT BRDEROBU opened with the bank BRD, Groupe Societe Generale, AG. Cotroceni, iar documentul care atestă tranzacția trebuie să specifice la secțiunea detalii „Concursul Internațional de Dirijat Constantin Silvestri ediția 2024”.

3. Candidatura, redactată în limba română sau engleză, trebuie să conțină:
a. O scurtă notă biografică (maximum 1000 de semne cu spații).
b. O fotocopie a unui document oficial care atestă data nașterii Candidatului.
c. Formularul GDPR, (consințământ pentru prelucrarea datelor disponibil pe https://silvestricompetition.eu/.
d. O fotografie actuală tip portret în versiune digitală de 600 dpi, format *.tif sau *.jpg (dacă se optează pentru expedierea prin poștă a candidaturii, fotografia trebuie încărcată pe un suport de date corespunzător).
e. Fotocopii ale documentelor care atestă activitatea de dirijor din ultimii patru ani, cel mult (ex. participarea la concursuri internaționale de dirijat, copii ale diplomelor, premiilor și distincțiilor, programele concertelor și interpretărilor în cadrul festivalelor etc.) (opțional).
f. Dovada achitării taxei de participare în contul bancar 14411044100, IBAN RO03BRDE410SV14411044100, SWIFT BRDEROBU opened with the bank BRD, Groupe Societe Generale, AG. Cotroceni în cuantum de 150 de euro sau 750 de lei.
g. O listă de videoclipuri de 30 de minute cuprinzând fragmente la alegere din spectacole de operă sau vocal-simfonice, o repetiție cu 2-4 soliști sau o „Sitzprobe” cu orchestră, cor și soliști.
h. Documentele și mostrele video trebuie expediate prin e-mail sau încărcate pe website în decurs de 48 de ore de la achitarea taxei de participare. Documentele și mostrele video nu pot fi returnate.
i. Trimiterea candidaturii echivalează cu acordul Candidaților referitor la prezentul Regulament.
4. Candidaturile incomplete, precum și cele care nu îndeplinesc condițiile specificate mai sus, nu vor fi examinate. A se lua act:
a. Opera Națională București nu este obligată să trimită o solicitare suplimentară privind eventualele lipsuri ale candidaturi.
b. În aceste cazuri, taxa de participare nu va fi returnată.
c. Candidatul nu poate exprima pretenții în acest sens.
5. Opera Națională București nu va returna documentele și înregistrările trimise odată cu candidaturile; cu toate acestea, în decurs de 14 zile de la încheierea etapei de admitere pentru Concurs, candidații care nu s-au calificat au dreptul să solicite Operei Naționale București returnarea documentelor de candidatură. După această limită de timp documentele vor fi distruse.

§ 3
1. Candidaturile vor fi evaluate de Comisia de Admitere, compusă din dirijori și muzicieni de renume internațional. Comisia de Admitere poate selecta cel mult 12 concurenți (numiți în continuare Concurenții) din candidaturile trimise pentru Concurs.
2. Deciziile Comisiei de Admitere sunt definitive și nu pot fi contestate.
3. Taxa de participare achitată de Candidații care nu au fost declarați admiși la Concurs nu va fi returnată.
4. Lista Concurenților declarați admiși la Concurs va fi anunțată în data de 3 mai 2024 pe pagina de internet a Concursului și pe cea a Operei Naționale București.

§ 4
1. Audițiile pentru cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Dirijat „Constantin Silvestri” București se vor desfășura în trei etape:

Etapa I: 27-28 mai 2024, orele 9:00 0 15:00
Etapa a II-a: 29-30 mai 2024, orele 9:00 – 15:00
Etapa a III-a: 2 iunie 2024, orele 10:00 – 15:00

2. Concertul Laureaților va avea loc în 2 iunie 2024, ora 18:30, la Opera Națională București.
3. La prima etapă vor fi admiși maximum 12 Concurenți, la cea de-a doua etapă, cel mult 6 Concurenți, iar la cea de-a treia etapă, maximum 3 Concurenți.
4. Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorți, în prezența tuturor candidaților, cu o oră înaintea începerii fiecărei etape a concursului.
5. În cazurile de forță majoră confirmate (precum întârzieri în trafic care îl pun pe un Concurent în imposibilitatea de a ajunge la timp, sau un caz de boală confirmat de certificat medical), Concurentul poate obține, în mod excepțional, permisiunea de a se prezenta la finalul audițiilor pentru o anumită etapă. Noua ordine a intrării candidaților în concurs astfel rezultată va fi valabilă până la finalul Concursului. Decizia finală privind modificarea ordinii va aparține Directorului Concursului.
6. Cazarea și transportul Concurenților
Cazarea este exclusiv în sarcina Candidaților. Organizatorii pot face recomandări pentru anumite condiții speciale de rezervare pentru participanți. Organizatorii nu vor acoperi cheltuielile de călătorie ale Concurenților.
7. Opera Națională București nu va media procedura de obținere a vizelor pentru Concurenți; cu toate acestea, la cererea individuală a Concurenților, Opera Națională București va elibera și trimite un certificat care să ateste calitatea de admis a Candidatului pentru a participa la Concurs.

§ 5
1. Concurenții vor dirija Orchestra Operei Naționale București
d. Orchestra Operei Naționale București nu va pune la dispoziția Concurenților partituri (note muzicale).
e. Orchestra Operei Naționale București va pune la dispoziția Concurenților materiale de orchestră, însă Concurenților li se permite dacă doresc să-și folosească propriile materiale.
f. Orchestra Operei Naționale București nu va fi responsabilă pentru nicio violare a drepturilor de proprietate intelectuală a nici unui terț de către un Concurent care își folosește propriile partituri.

§ 6
1. Juriul reunește personalități de renume internațional din lumea muzicii.
2. Componența Juriului va fi făcută publică înainte de începerea Concursului.
3. Regulamentul intern privind activitatea Juriului va fi redactat la prima întâlnire a membrilor juriului, înainte de începerea audițiilor.
4. Evaluările membrilor juriului sunt confidențiale.
5. Deciziile Juriului sunt irevocabile și nu pot fi contestate.

§ 7
1. Următoarele premii și distincții vor fi distribuite Finaliștilor (concurenților care participă la etapa a treia a Concursului):
Premiul I – 5000 euro
Premiul al II-lea – 3000 euro
Premiul al III-lea – 2000 euro

2. Sumele de bani mai sus menționate vor fi impozitate conform prevederilor în vigoare privind rata impozitului pe venit pentru persoane fizice.
3. Pe baza punctajului final, Juriul Concursului poate modifica distribuirea premiilor și distincțiilor prin majoritate de voturi, sub rezerva că suma totală alocată premiilor și distincțiilor nu poate fi suplimentată.
4. Câștigătorii premiilor vor primi titlul de Laureat al celei de-a doua ediții a Concursului Internațional de Dirijat „Constantin Silvestri”.
5. Deciziile Juriului sunt irevocabile și nu pot fi contestate.

§ 8
1. Fiecare Concurent autorizează Opera Națională București să realizeze înregistrări audio-video cu:
a. Interpretările lor la fiecare etapă a Concursului (inclusiv în cadrul Concertului Laureaților);
b. Imaginea lor;
c. Declarațiile și interviurile lor în cadrul Concursului și Concertului Laureaților.

2. Concurentul cedează Operei Naționale București toate drepturile de proprietate și conexe cu privire la interpretările înregistrate (audio-video) ale operelor prezentate în cadrul Concursului (și în timpul Concertului Laureaților), precum și cu privire la declarațiile și interviurile oferite de Concurent, permițând, de asemenea, Operei Naționale București să disemineze imaginea lor înregistrată în legătură cu participarea lor la Concurs și la Concertul Laureaților.

3. Concurentul permite Operei Naționale București să utilizeze interpretările sale din cadrul Concursului, interviurile, declarațiile și imaginea, atât integral, cât și parțial, să adapteze, să scurteze, să refacă sau să traducă aceste materiale, fără o altă autorizație, și este conștient de faptul că aceste utilizări nu vor fi considerate o lezare a reputației Concurentului.

4. Concurentul transferă Operei Naționale București dreptul de a garanta permisiuni exclusive, fără limită de timp și de teritoriu, să exercite drepturi derivate de proprietate intelectuală asupra operelor menționate la § 8, punctele 1 și 2; în mod special. Concurentul permite Operei Naționale București să dețină și să utilizeze compilații ale operelor, inclusiv traduceri ale acestora în alte limbi. Concurentul se angajează în continuare să nu întreprindă nicio acțiune în scopul limitării acestui drept în viitor.

5. Concurentul permite Operei Naționale București să-și exercite drepturile personale cu privire la reprezentarea operelor din cadrul Concursului (și Concertului Laureaților).

6. Transferul drepturilor de proprietate intelectuală și copyright menționate în articolul § 8, punctele 1-5, nu cunosc limitări temporale sau teritoriale și include toate formele de exploatare a unei opere, în special:
a. Înregistrarea și reproducerea operei, copierea operei cu ajutorul oricărei tehnici, inclusiv prin imprimare, reprografie, înregistrare magnetică și tehnici digitale ori salvare în memoria calculatorului.
b. Orice fel de distribuire a operei originale sau a unei copii menționate în articolul § 8, punctul 6, litera a., în special comercializarea, împrumutul în vederea utilizării sau închirierea.
c. Orice fel de diseminare, în special transmiterea în direct și orice fel de difuzare, redifuzare, inclusiv transmisii audiovizuale wires sau wireless, prin stații terestre, prin intermediul unui satelit, precum și publicarea (inclusiv prin tehnologia tip streaming) pe Internet sau în alte rețele IT, de cablu, telecomunicații sau multimedia.
d. Orice formă prin care operele devin accesibile publicului, permițând tuturor utilizatorilor să aibă acces la operele care fac obiectul drepturilor, în intervalele de timp și spațiu selectate.
e. Orice fel de redifuzare publică, afișare, reprezentare sau punere în scenă.

7. Transferul drepturilor enumerate la articolul § 8 acoperă întregul material înregistrat în timpul Concursului și al Concertului Laureaților și este gratuit.

8. Opera Națională București are dreptul de a dispune în mod nelimitat de drepturile menționate la articolul § 8, în special dreptul de a transfera aceste
drepturi altor entități, iar Concurentul nu are dreptul de a primi nicio
remunerație în acest sens.

§ 9
1. Prin participarea la Concurs, Concurenții sunt de acord ca datele lor personale să fie prelucrate în scopul organizării Concursului.
2. Datele personale ale Concurenților vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 679/2016 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acelor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE.
3. Clauza de Informare care conține solicitarea acordului cu privire la prezentul Regulament reprezintă Anexa 1 la prezentul Regulament.

§ 10
1. Termenul de „forță majoră” se referă la un eveniment extern impredictibil și imprevizibil care pune Opera Națională București sau Concurentul în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile, precum, în special, dezastre naturale, războaie, atacuri teroriste, greve, epidemii, îmbolnăviri ale membrilor Juriului.

2. Opera Națională București și Concurenții nu vor fi răspunzători pentru imposibilitatea de îndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor privitoare la Concurs, dacă această imposibilitate sau îndeplinire defectuoasă a sarcinilor referitoare la Regulamentul Concursului Internațional de Dirijori „Constantin Silvestri” are drept cauză forța majoră.

3.  În caz de forță majoră :
a. Opera Națională București va notifica imediat Concurentul sau Concurenții în legătură cu producerea unui eveniment de forță majoră și cauzele acestuia, electronic, printr-un mesaj e-mail la adresa Concurentului menționată în formularul de înregistrare.
b. Concurentul va notifica imediat Opera Națională București în legătură cu producerea unui eveniment de forță majoră și cauzele acestuia, electronic, printr-un mesaj e-mail la fundatiasilvestri@gmail.com.

4. Partea afectată de evenimentul de forță majoră (Opera Națională București sau Concurentul) va depune toate eforturile pentru a oferi celeilalte părți, imediat sau, în orice caz, nu mai târziu de două zile de la data notificării, o justificare rezonabilă explicând natura și cauzele evenimentului de forță majoră. Dacă după notificare părțile nu stabilesc altfel, fiecare dintre părți va continua să depună toate eforturile pentru îndeplinirea propriilor obligații.

5. În măsura în care una dintre părți (Opera Națională București sau Concurentul) nu își poate îndeplini obligațiile care derivă din prezentul Regulament în situația producerii unui eveniment de forță majoră, cealaltă parte nu va fi responsabilă pentru neîndeplinirea obligațiilor sale.

6. Dacă evenimentul de forță majoră afectează un Concurent și justificarea este acceptată de Opera Națională București, Concurentului i se vor putea restitui costurile Concursului, total sau parțial, în funcție de momentul producerii evenimentului de forță majoră, cu o limită de maximum 30 de zile înainte de începerea Concursului.

7. În situații speciale de forță majoră, care afectează Opera Națională București, precum îmbolnăvirea unui membru al juriului sau orice altă indispoziție neașteptată, Opera Națională București își rezervă dreptul de a propune cu întâietate un al înlocuitor adecvat.

§ 11
1. În orice situație legată de desfășurarea Concursului și care nu este de competența Juriului, deciziile finale vor fi luate de Directorul Concursului.
2. Toate dubiile legate de termenii și condițiile prezentului Regulament vor fi soluționate pe baza textului în limba română.
3. Toate aspectele nereglementate în prezentul Regulament se află sub incidența prevederilor relevante din legislația românească.
4. Comitetul de Organizare își rezervă dreptul de a amenda prezentul Regulament.
5. Comitetul de Organizare își rezervă dreptul de a anula Concursul din motive obiective pe care nu este obligat să le comunice.
6. Toate litigiile în legătură cu Concursul și cu prezentul Regulament vor fi soluționate de instanța română competentă în a cărei jurisdicție se află Opera Națională București.
7. Toate clarificările și adăugirile sau modificările eventuale, introduse periodic în prezentul Regulament de Concurs, vor fi obligatorii pentru toți Concurenții de la publicarea lor pe pagina de internet
Silvestricompetition.
Descarcă formularul de înregistrare imprimabil: RO & EN.

Desfășurător în limba engleză