Constantin Pastramă este un tenor român, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București (2019-2023), la specializarea Canto și se află sub îndrumarea muzicală a profesorului Alexandru Badea, unul dintre cei mai apreciați soliști de operă ai generației sale și renumit tenor la nivel internațional. Constantin este și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, unde a urmat studii de Licență (2014-2018) și Master (2018-2020).

Debutul său în operă a avut loc în septembrie 2022, la Teatrul de vară din Bacău, în rolul lui Abdallo din opera Nabucco, sub bagheta dirijorală a maestrului Mircea Holiartoc (dirijor al Operei din Brașov). De asemenea, în luna mai a anului 2023, Constantin a participat la spectacolul itinerant „Opera vie” și „Opera labirint”, susținute la Opera Națională din București, alături de alți colegi din cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, al Operei Naționale din București.

În prezent tenorul Constantin lucrează sub îndrumarea doamnei Magda Catone (regizor), să pregătească rolul Tony din opereta Ana Lugojana de Filaret Barbu, care va fi prezentată în cadrul unui turneu național.

În cadrul Studioului de Operă al Universității de Muzică din București, Constantin a abordat următoarele roluri: Beppe – rolul integral (din opera Rita), Freddy – rolul integral (musicalul My fair lady), Romeo – fragmente (Romeo și Julieta), Tonio – fragmente (Fiica Regimentului), Ciprian – fragmente (opereta Lăsați-mă să cânt), Luiz – fragmente (Gondolierii), Freddy – fragmente (musicalul My fair lady), Paul – fragmente (Company).

Constantin a lucrat de-alungul timpului diverse arii aparținând mai multor compozitori, urmărind descoperirea unor roluri potrivite pentru a fi învățate: „Dalla sua pace” (W.A. Mozart), „Il mio tesoro” (W.A. Mozart), „Tradito, schernito” (W. A. Mozart), „Se il mio nome saper voi” (Gioachino Rossini), „Quanto e bella” (Gaetano Donizetti), „Una furtiva lagrima” (Gaetano Donizetti), „O, Colombina” (Ruggero Leoncavallo), „Gern hab ich die fraun” (Franz Lehar) etc.

Din luna noiembrie a anului 2022 și până în prezent, Constantin este colaborator al Corului Filarmonicii George Enescu din București, activând pentru un an de zile și în Corul Academic Radio (București 2021-2022), alături de care a lucrat cu mulți dirijori de renume internațional. În luna august 2021, tenorul Constantin a fost invitat în cadrul Festivalului Internațional „European Music Open” (Oradea), la Gala de Operă, „Excelențe ale tinerei generații de muzicieni”, organizată la Teatrul Național Oradea.

De asemenea, el este membru în Grupul vocal Etheros, care este alcătuit din absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București. Membrii grupului sunt muzicieni profesioniști, aceștia activând în instituții culturale de anvergură din cadrul Bucureștiului.

Roluri (integrale):

Beppe Rita Studioul de Operă UNMB 2023
Abdallo Nabucco Teatrul de vară Bacău 2022
Freddy My fair laddy Teatrul Rapsodia București 2022
Tony Ana Lugojana Teatrul de vară din Galați 2023

Roluri (fragmente):

Luiz Gondolierii Teatrul Rapsodia București 2023
Paul Company Teatrul Rapsodia București 2023
Tonio Fiica Regimentului Studioul de Operă UNMB 2022
Ciprian Lăsați-mă să cânt Studioul de Operă UNMB 2022
Romeo Romeo și Julieta Studioul de Operă UNMB 2021

Concerte:

Festivalul internațional George Enescu Corul Filarmonicii G. Enescu București 2023
Carmina Burana, Carl Orff Corul Filarmonicii G. Enescu București 2023
Johannes Passion, Bach Corul Filarmonicii G. Enescu București 2023
Coruri celebre din opere Corul Filarmonicii G. Enescu București 2023
Missa Solemnis, Beethoven Corul Filarmonicii G. Enescu București 2022
Die Nacht vor Weihnachten, Korsakov Orchestra Simfonică Radio Berlin 2022
Requiem, Verdi Corul Academic Radio București 2022
Gală de Operă, Teatrul Oradea Orchestra Filarmonicii Oradea 2021
Alte concerte Corul F. G. Enescu/Corul A. Radio 2021

Premii:

Concursul Internațional Merry Music Marele Premiu 2021