Născut la Sibiu, într-o familie de artişti Rareş Zaharia s-a impus în ultimii ani drept cel mai de succes regizor român de operă al generaţiei sale. A debutat ca actor pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la vârsta de şapte ani, în piesa Familia Toth de Orkeny Istvan. Câteva luni mai târziu susţinea şi primul recital de pian.

După studii de Istoria şi Teoria Artei la Bucureşti şi Paris (unde s-a stabilit în 2003), Rareş Zaharia începe să se intereseze de regia de operă.

Rareş Zaharia a fost asistent al unor regizori importanţi ca Irina Brook (pentru o producţie cu opera Giulio Cesare in Egitto de Georg Friederich Händel la Théâtre des Champs-Elysées, Paris) şi Petrika Ionesco pentru regia, decorurile şi luminile premierei operei Olandezul zburător de Richard Wagner la Opéra Royal de Wallonie, la Liège (Belgia). În 2007 începe o colaborare de lungă durata cu cu Silviu Purcărete, tot ca asistent de regie (Gianni Schicchi de Giacomo Puccini la Teatrul Maghiar din Cluj, Măsură pentru măsură de William Shakespeare la Teatrul Naţional Craiova, premiera mondială a operei Love and Other Demons de Peter Eötvös la Festivalul de la Glyndebourne, Anglia, prima reprezentaţie modernă a operei Artaserse de Leonardo Vinci la Opéra National de Lorraine din Nancy, operele Francesca da Rimini şi Aleko de Serghei Rahmaninov la Teatro Colon din Buenos Aires). Silviu Purcărete îi încredinţează reluarea spectacolelor sale pe mari scene europeene : Love and Other Demons la Opera din Köln, Opéra National du Rhin din Strasbourg şi la Opera Naţională de Stat din Budapesta, Artaserse la Opera Regală din Versailles şi Aleko şi Francesca da Rimini la Opéra National de Lorraine din Nancy.

Rareş Zaharia a fost primul şi, pînă în prezent, singurul regizor român selecţionat în Academia prestigiosului Festival de la Aix-en-Provence, la Bayerische Theatherakademie August Everding, la München (cu un proiect pentru opera Hamlet de Ambroise Thomas) şi la Academia de Operă de la Verona (cu un proiect pentru opera Isabeau de Pietro Mascagni).

În 2009 a debutat în calitate de regizor pe scena Operei Naţionale Bucureşti cu opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti. Rareş Zaharia a regizat spectacolele Hamlet-fragments de Ambroise Thomas la Théâtre du Luxembourg la Paris, Otello de Giuseppe Verdi la Teatrul Liric « Elena Teodorini » din Craiova, Mandragola de Gianluca Verlingieri pentru Academia Festivalului de la Aix-en-Provence (proiect pentru care semnează regia şi libretul, precum şi decorurile şi costumele), Lady Sarashina de Peter Eötvös la Teatro Municipal Sao Luiz din Lisabona (pentru care semnează şi decorul şi luminile), Sânge vienez de Johann Strauss şi  Don Carlo de Verdi (versiunea în 5 acte) la Opera Română Craiova, La Cenerentola  de Rossini la Festivalul  de Operă de la Sibiu, În Trup de Diana Rotaru la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi la Academia de Muzică « Ghe. Dima » din Cluj, Nabucco de Verdi la Opera din Regensburg şi When He Was Good de Ronnie Reshef la Beit Mazia Theatre şi la Gerard Bachar Centre For the Arts la Ierusalim şi la Arison Auditorium la Tel-Aviv. Rareş Zaharia a susţinut de asemenea un Masterclass de regie la Ierusalim, la Israeli Arts and Science Academy in cadrul International Masterclass of Vocal Arts Jerusalem (IMVAJ)

Opera Română Craiova a efectuat turnee în Germania şi Elveţia cu spectacolele regizate de Rareş Zaharia care s-au bucurat de un mare succes de public şi critică. Otello a fost selectat în Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova. Pentru regia spectacolului Otello, Rareş Zaharia a primit Premiul de Excelenţă al Elena Teodorini Academy of Arts din Londra, opera În Trup a primit premiul CAMERA al UCIMR (Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România). Rareş Zaharia a obţinut premiul II la primul concurs internaţional de regie organizat de Festivalul de la Aix-en-Provence în 2014 cu un proiect intitulat Amore e Guerra după Cartea 8 de Madrigale (Madrigali guerrieri ed amorosi) de Monteverdi, precum şi locul al IV-lea la concursul organizat de Opera La Monnaie de la Bruxelles pentru regia operei Mitridate de Mozart în 2015.

Operele Otello şi Don Carlo regizate de Rareş Zaharia au fost înregistrate şi transmise de mai multe ori de TVR3, iar spectacolul În Trup a fost transmis în direct pe internet prin live-streaming de către UCIMR.

Între 2018 si 2021 Rareş Zaharia a fost directorul artistic al Centrului C. Bechstein de la Paris.