Oltea Şerban-Pârâu

O.Ş.P. Să începem cu anii de formare. Aţi absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti şi aţi debutat cu rolul Schaunard din „La Bohème” de Giacomo Puccini la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, în anul 1990. Care sunt personalităţile artistice care v-au modelat cariera artistică în primii ani?

Valentin Vasiliu: Am avut parte de mai mulţi profesori în cadrul Universităţii, aş dori să menţionez pe cei care au avut un aport deosebit: Pompei Hărăşteanu, m-a pregătit pentru admitere împreună cu pianistul Cristian Vais, apoi am ajuns la Irina Gavrilovici, mare muzician şi îndrumător vocal. Au urmat Emilia Petrescu, Constantin Gabor şi Ludovic Spiess, care la sfârşitul studiilor din România, au pus ordine în vocea mea şi mi-au îndreptat nişte mici defecte acumulate până am ajuns la ei.

O.Ş.P.: În anii 90 aţi avut ocazia să cântaţi deja în Europa. Cum s-au derulat exact lucrurile? Erau anii în care porneau către scenele europene mai multe nume formate la şcoala românească de canto. Cum a fost pentru Valentin Vasiliu?

V.V.: Da, am reuşit să cânt într-o audiţie pentru Hans Gabor la Bucureşti, ocazie cu care eu şi 12 alţi solişti din România am fost angajaţi pentru un turneu în Asia şi Japonia. Alături de Claudia Codreanu, eram cei mai tineri, abia absolvisem facultatea.

Citeste mai mult: adev.ro/qwu53h