03.09.2020

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, vine cu următoarele precizări referitoare la afirmațiile apărute în mass-media conform cărora mai mulți angajați au fost confirmaţi cu COVID-19:

Menționăm că în prezent există zece persoane confirmate pozitiv, iar acestea se află în acest moment în izolare.

Potrivit procedurilor în vigoare, s-au anunţat Direcția de Sănătate Publică (conform adreselor nr.4220/04.08.2020; nr.4881/31.08.2020, nr.4944/02.09.2020 și nr.4977/03.09.2020), medicul de familie, Cabinetul medical al instituţiei și Departamentul de Securitate și Sănătate în Muncă, care au luat măsurile necesare în acest caz.

După aducerea la cunoștiința instituției de către prima persoană testată pozitiv, toți contacții direcți ai acesteia s-au izolat la domiciliu, ulterior, după testare, și aceștia fiind confirmați pozitiv.

Precizăm că s-au respectat măsurile de precauție în vigoare, la accesul în incinta Operei Naționale București s-a măsurat temperatura de către personalul de la pază, pentru fiecare angajat în parte, accesul fiind interzis dacă la 3 măsurări consecutive temperatura este mai mare de 37,3 grade. (Măsura care a fost adoptată conform Ordinului comun al Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății). Există căi separate de acces – intrare/ieșire din instituție. A fost respectat portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile închise, precum și păstrarea distanței sociale de minim 2 metri, au fost puse la dispoziția tuturor compartimentelor recipiente cu dezinfectanți și măști de protecție medicale.

De asemenea, fiecare angajat a fost informat de către superiorii ierarhici despre măsurile de prevenție și combatere a noului coronavirus, iar în toate spațiile închise există afișate informări cu aceste măsuri.

În urma întrunirii Consiliului Administrativ de astăzi, 3 septembrie 2020, s-a luat decizia ca tot personalul artistic să intre în studiu la domiciliu pentru următoarele 14 zile, spectacolele fiind suspendate, urmând ca acesta să fie reprogramate la o dată ulterioară. S-a dispus sporirea măsurilor de protecție pentru toți angajații instituției, în acest sens s-au achiziționat nebulizatoare în vederea dezinfectării periodice a încăperilor şi asigurarea suplimentară a tuturor materialelor de protecţie.

În prezent, este doar o evoluție normală în condițiile unei transmisii comunitare extinse a virusului.