Serviciul Telecomunicații Speciale a lansat, în data de 15 februarie 2019, aplicația APEL 112 pentru telefoane mobile, care permite transmiterea coordonatelor GPS la momentul inițierii unui apel către Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Astfel, agențiile specializate pot interveni mai rapid și eficient, crescând astfel șansele de salvare în situații ce pun în pericol viața, proprietatea și mediul.

Link-ul către pagina web, din site-ul Serviciului Telecomunicații Speciale, dedicată acestei Facilități de transmitere a coordonatelor GPS la iniţierea apelului 112 – https://www.sts.ro/ro/serviciu-localizare-apel-112, unde găsiți și modalitățile de descărcare a aplicației.

Apel 112 este o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze infomaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a telefonului. Aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgenţă 112 informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil.

Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicaţii:

Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.apel112)

AppStore (https://itunes.apple.com/ro/app/apel-112/id1444872263?mt=8).