Oltea Şerban-Pârâu

O.Ş.P. Să începem cu anii de formare. Aţi absolvit Universitatea de Vest din Timişoara, specializarea canto, în 1995, continând cu masterul şi doctoratul la Academia Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Care sunt personalităţile artistice care v-au modelat cariera artistică?

Silvia Sorina Munteanu: Personalităţile artistice pe care le-am admirat mai degrabă… Nu mi-am creat cariera după un model anume. Ca orice cântăreaţă, am admirat-o pe Maria Callas, pe marii tenori bineînţeles, dar prima şi cea mai minunată voce de operă pe care eu am ascultat-o chiar din copilărie a fost cea a Mariei Slătinaru Nistor. Înregistrarea ei de Turandot cred că este cel mai bună pe care am auzit-o vreodată. A fost şi a rămas prima artistă admirată fără rezerve de către mine. Cât despre personalităţile artistice care m-au modelat, ei bine au fost toţi dirijorii cu care am cântat, regizorii sub a căror îndrumare am jucat şi învăţat, fie că experienţa a fost pozitivă sau nu. Pentru că există şi experienţe negative în parcursul profesional al unui cântăreţ. În general, vocea solistică – să zicem, mai puţin obişnuită – vine la pachet cu o personalitate suficient de pregnantă şi atunci lucrurile – în condiţiile în care munca ta se desfăşoară într-un mediu cu mari sensibilităţi -, pot decurge altfel decât îţi doreşti. Am învăţat de la unii extraodinar de mult, alţii  m-au învăţat să nu fac niciodată ca ei.

Am colaborat cu mulţi artişti mari, de la Daniel Oren şi Renato Palumbo, marii dirijori ai scenelor internaţionale, la Cătălin Ionescu-Arbore, marele nostru scenograf, la dirijorii Operei Naţionale din Bucureşti şi de la absolut toţi am învăţat ceva. Am plecat îmbogăţită de la fiecare repetiţie şi de la fiecare spectacol. De la colegii mei am învăţat de asemenea, foarte multe, şi cred că fiecare artist este produsul interacţiunilor sale artistice în primul rând, dar e foarte greu să spui că doar o personalitate artistică ţi-a modelat cariera. Le mulţumesc şi le port recunoştiinţă profesorilor mei de canto Ioan Zahu şi Lucia Papa, precum şi Maninei Bogdan, o extraordinară pianistă şi acompaniatoare.

Citeste mai mult: adev.ro/qwbk5m