Spectacol în memoria baritonului Nicolae Herlea

Opera Națională București prezintă duminică, 20 mai 2018, începând cu ora 18:30 „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, spectacol în memoria baritonului Nicolae Herlea.

Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, iar  Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Baritonul Nicolae Herlea a studiat la Conservatorul din București cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto. A debutat în 1950 pe scena Operei Naționale București cu rolul Silvio din spectacolul „Pagliacci” de Ruggiero Leoncavallo și a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene.

A câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii.

 De-a lungul timpului a evoluat cu mare succes vreme de peste 35 de ani pe cele mai mari scene ale lumii : Metropolitan Opera din New York,  Scala din Milano, Opera Națională din Praga, Teatrul Balșoi din Moscova, Covent Garden din Londra și Opera Națională din Berlin, Barcelona, Madrid, Paris, Tokyo, Teheran și Tel-Aviv. A avut apariții memorabile și pe marile scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit și Atlanta.

Repertoriul său bogat cuprindea roluri importante din creația universală precum Figaro în „Bărbierul din Sevilia” de Gioachino Rossini (rol pe care l-a interpretat de peste 500 de ori), lordul Ashton din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Marchizul de Posa din „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, Rigoletto din „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, Oneghin din „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, Igor din „Prințul Igor” de Alexandr Porfirievici Borodin, Scarpia din „Tosca” de Giacomo Puccini.

A evoluat în compania multor artiști consacrați la nivel mondial, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Placido Domingo, Giuseppe Di Stefano, Franco Corelli.

Numeroase au fost aprecierile adresate baritonului:  „Fenomenul Herlea”, „Regele baritonilor”, „Miracolul Herlea”, și „Nicolae Herlea: slujitorul artei românești și belcanto-ului“.