Mediterranea

W.A. Mozart, G. Ligeti, G.P. Da Palestrina și muzică din culturile mediteraneene

 
Coregrafia Mauro Bigonzetti
Selecția muzicală Paride Bonetta, Mauro Bigonzetti
Lumini Carlo Cerri
Costume Roberto Tirelli
Asistent Coregrafie Stefania di Cosmo

Distribuție 

Mediterranea

Dansul italian care a cucerit lumea

Coregrafia: Mauro Bigonzetti

O producție a Companiei Daniele Cipriani

Spectacolul de dans “Mediterranea” este pus în scenă pentru prima data în 1993 de către Balletto di Toscana și obține imediat un succes remarcabil. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de existență, în 2008, este repus în scenă pentru trupa Teatrului Scala, marcând debutul lui Mauro Bigonzetti, unul dintre cei mai renumiți coregrafi italieni, pe scena prestigioasei instituții. Bigonzetti nu se limitează însă la o simplă preluare a originalului, ci realizează o adevărată reelaborare coregrafică, insuflând coregrafiei un mai mare impact fizic și vizual și conferindu-i o aură inovativă. În prezent, la 25 de ani de la debut, spectacolul cu cele mai multe reprezentații în lume al lui Mauro Bigonzetti, este repus în scenă de dansatorii soliști ai trupei Daniele Cipriani Entertainment.

“Mediterranea” nu este o operă narativă, ci evocativă: o călătorie în spațiu și timp pe toată Marea Mediterană, prin intermediul muzicii culturilor din spațiul mediteraneean. Cu o structură ce alternează momentele de grup cu cele în doi, spectacolul pune în valoare forța tinerească și frumusețea, energia și viteza. Întreg spectacolul este structurat pe coexistența unor emoții antagonice, mișcările energice și ritmate alternându-se cu episoade lirice deosebite. Totul se încheie cu o grandioasă îmbrățișare finală a dansatorilor ca simbol al uniunii dintre diferitele culturi ce animă acest Mare Nostrum care este Mediterana.

Mauro Bigonzetti s-a născut la Roma și a studiat la Scuola del Teatro dell’Opera, intrând direct în compania de dans din orașul său. După 10 ani de activitate la Opera din Roma, se alătură companiei de dans contemporan Aterballetto în stagiunea 1982-1983. Cele mai importante colaborări din această perioada sunt cele cu Alvin Ailey, Glen Tetley, William Forsythe, Jennifer Muller, precum și rolurile în spectacolele de dans ale lui George Balanchine și Léonide Massine. În 1990 crează primul său spectacol de dans – “Sei in movimento”, pe muzică de J. S. Bach. În stagiunea 1992-1993 părăsește Aterballetto și devine coregraf independent, începând o intensă colaborare cu Balletto di Toscana și cu diferite companii internaționale. În 1997 revine la Aterballetto ca director artistic, reformează Compania și-i creează un repertoriu. După zece ani renunță la postul de director pentru a se dedica mai mult activității de coregraf independent. În 2016 coordonează Trupa de Balet a Teatrului Scala din Milano.

* Cu participarea soliștilor și trupei de dans a companiei Daniele Cipriani.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactați Institutul Italian de Cultură: iicbucarest@esteri.it; www.iicbucarest.esteri.it / www.iicbucarest.org, tel. 021-231 08 80.