Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse

 

Distribuție 

Ziua Națională a României este celebrată cu o premieră națională:

“POVESTEA IEI”, un eveniment multimedia complex dedicat aniversarii a 160 de ani de Diplomatie romaneasca.

Spectacolul „Povestea Iei / La blouse enchantée / The Magic Blouse” are doua parti, una orchestrala si una coregrafica, unde partea muzicala a evidentiat valori muzicale traditionale romanesti in prelucrari diverse, continand de la „Hora martisorului” sau „Cantece romanesti” de Tiberiu Brediceanu, la „Sase dansuri romanesti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Nationale Bucuresti, dirijorul Daniel Jinga si soprana Oana Șerban, in regia lui Alexandru Nagy.

Spectacolul de dans creat de Gigi Caciuleanu are muzica originala compusa special pe aceasta tema de Dan Dediu, cu spectacolul prezentat de Baletul si Orchestra Operei Nationale Bucuresti. Scenografia, costumele si spatiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, videomapping Dilmana Yordanova, light design Cristian Șimon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu.

„Când dansezi, vorbesti in alte limbi si te adresezi publicului din sala nu pe limba lui materna, nu pe limba tarii unde esti ci… pe limba lui corporala. Pe limba lui tainica, pe limba lui misterioasa si, in acelasi timp, foarte accesibila, aproape animalica. Aici se cauta si se gaseste, cateodata, cand iti merge bine si il apuci pe Dumnezeu de-un picior, aceasta jonctiune intre animal si inger, care trece prin noi. Plecam de la aceasta factura a corpului uman si, in acelasi timp, ne ducem prin dans, prin miscare, mai departe, spre orice limita posibila, spre ingeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc intre concret si abstract.” GIGI CĂCIULEANU

Dupa prezentarea sa la UNESCO, în premieră absolută, evenimentul este reluat și in Romania, pe scena Operei Nationale din Bucuresti, fiind inclus în stagiunea acesteia.