Baritonul Petrean Lucian s-a născut în 1975 la Bistriţa. La vârsta de 7 ani a început studiul viorii la Bistriţa, iar mai târziu a urmat cursuri de teologie la Seminarul Teologic Ortodox si la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca. Încă din această perioadă a urmat cursuri de canto sub îndrumarea maestrului Ion Iercosan, bas, prim solist al Operei Naţionale Române Cluj.

 A absolvit Academia de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa prof. univ. Dr. Ana Rusu, începându-şi pregătirea muzicală cu regretatul profesor Alexandru Farcas, iar apoi a absolvit Cursurile Universitare de Master ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia Canto, la clasa prof. univ. Dr. Gheorghe Rosu. A susţinut cursuri de Master Class sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveţia), a sopranei Laura Niculescu, a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia), a baritonului Alfio Grasso (Italia) şi a bas-baritonului Ionel Pantea.

În august 2014 la Verona-Italia a studiat cu maestrul Giorgio Zancanaro  cursuri de măiestrie vocală, iar în iunie 2016 la Milano-Italia s-a perfecţionat cu maestrul Bonaldo Giaiotti.

 În anul 2013 este declarat „Doctor în Filologie” al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca cu lucrarea:”Colindatul la romani în zona Ardealului”.

După o serie de recitaluri şi concerte, a debutat în mai 2010 în rolul lui Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi în cadrul festivalului „Viva Vox” la Opera Naţională din Cluj-Napoca sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumănescu profesor la Academia de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

A participat la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee – Brăila – România ajungând în faza finală. A susţinut un concert la Polenza, regiunea Macerata – Italia sub îndrumarea dirijorului Cristian Sandu asistent la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A fost invitat de profesorul Constantin Rapa să susţină un  Concert Extraordinar  la Studioul de Concerte al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj cu lucrarea „Breve Trittico Mariano” împreună cu mezzosoprana Gabriela Thierry (Mexic)  sub bagheta dirijorului italian Maurizio Baldin.

A debutat în rolul lui Tonio şi Prolog din opera „  Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo la Opera Naţională din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu.

La Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca a cantat în spectacolul „Zarzuela Fascinacion” sub bagheta dirijorului Josep Gal (Spania). A debutat în rolul lui G. Germont din opera „ La Traviata” de G. Verdi la Opera Maghiară din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. Este finalist al Concursului „Quarto Concorso Lirico Internazionale Alfredo Giacomotti” de la Pavia – Italia. La Bistriţa în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistriţene a primit distincţia de „CAVALER AL CULTURII BISTRIŢENE”.

A început colaborarea cu Operele din Craiova şi Braşov unde a cantat rolul lui „Rigoletto” sub bagheta dirijorilor Alexandru Iosub şi Traian Ichim. Revine la Opera Română din Cluj unde a cantat rolul lui G. Germont din opera „La Traviata” într-un spectacol extraordinar pentru marea soprană română Niculina Mirea şi rolul lui „Rigoletto” alături de studenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj.

A debutat la Opera Braşov în rolul lui „Scarpia” din opera „Tosca” de Giacomo Puccini sub bagheta dirijorului Munteanu Dorel  şi a regizorului Matteo Mazzoni (Italia). A fost invitat să cânte în „Carmina Burana” alături de orchestra şi corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Oliver Diaz (Spania).

A debutar în rolul „Contelui de Luna” din opera  „Il Trovatore” de Verdi la Opera din  Braşov sub bagheta dirijorului Traian Ichim şi a regizoarei Anda Tabacaru Hogea, profesor al Academiei de Muzică din Bucureşti.

A debutat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul lui „Rigoletto” din opera „Rigoletto” de G. Verdi într-o montare nouă regizată de Stephen Barlow – Australia, scenografia Yannis Thavoris – Grecia, coregrafia Victoria Newlyn – profesor mişcare scenică şi teatru la catedra de Opera de la GuildhallSchool la Royal Academy of Music, dirijor Cristian Sandu alături de solişti invitaţi din SUA, Italia, Serbia, Rusia. Revine pe scena operei din Braşov unde a cântat din nou rolul „Contelui de Luna” din opera Trubadurul precum şi rolul lui Tonio si Prolog din opera „Pagliacci” sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu. A debutat pe scena Operei din Timişoara cu rolul „Rigoletto” pe care îl va cânta şi la Opera din Craiova. Revine la Opera Braşov pentru rolul lui „G.Germont” din opera „La Traviata” alături de soprana Aurelia Florian.

Debutează în rolul lui Falstaff din opera „Falstaff” de G. Verdi la Opera Braşov sub bagheta dirijorului Adrian Morar de la Opera Cluj. Pentru creionarea acestui complex personaj a fost ajutat şi îndrumat de maestrul Mugur Curelaru. A revenit pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul lui Scarpia din opera Tosca alături de Iulia Isaev şi Daniel Magdal sub bagheta dirijorului Adrian Morar.

În februarie 2015 a debutat pe scena Operei Naţionale Române Iaşi cu rolul „Rigoletto”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea apoi din nou Rigoletto la Opera Naţionala Bucureşti.

În aprilie 2015 a cântat Prologo şi Tonio din opera „Paiate” de R. Leoncavallo la Opera Braşov sub bagheta dirijorului Adrian Morar de la Opera Cluj şi Scarpia din opera Tosca de G. Puccini la Opera Timişoara sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi ( Italia).

 În octombrie 2015 la Teatrul Liric „Nae Leonard” din Galaţi a cântat rolul Contelui de Luna din opera Trubadurul, alături de solişti de la Opera Cluj şi Timişoara împreună cu soprana Young-Ju Kim din Coreea de Sud. Regia spectacolului aparţine regizorului italian Paolo Bosisio, iar dirijor a fost Mircea Holiartoc.

În noiembrie 2015 a cântat rolul Scarpia din opera Tosca la Opera Iaşi într-un Spectacol Aniversar – 59 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române Iaşi, dirijor Gheorghe Stanciu – Constanta, regia Ognian Draganoff – Bulgaria.

În iunie 2016 a debutat în rolul lui Nabucco din opera Nabucco de G. Verdi pe scena Operei Naţionale Române Cluj sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumanescu. În iulie 2016 a cântat rolul lui Rigoletto alături de artişti ai Teatrului Naţional de Opera şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa la Castelul Corvinilor de la Hunedoara in cadrul festivalului Opera Nights, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare.

În această perioadă a susţinut concerte pe scena Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Arad, Botoşani, Suceava precum şi pe scena unor Case de Cultură din Bistriţa, Carei, Piatra-Neamţ, Oneşti.

REPERTORIUL

– Rigoletto – „Rigoletto” de Giuseppe Verdi;

– G. Germont – „La Traviata” de Giuseppe Verdi;

– Contele de Luna – „Il Trovatore” de Giuseppe Verdi;

– Falstaff – „Falstaff” de Giuseppe Verdi;

     –  Nabucco – „Nabucco” de Giuseppe Verdi;

– Tonio si Prologul – „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo;

– Scarpia – „Tosca” de Giacomo Puccini;

– Alfio – „Cavalerria Rusticana” de Pietro Mascagni.

            – Carmina Burana de Carl Orff.

Roluri studiate:

  • Amonasro – „Aida” de Giuseppe Verdi;
  • Renato – „Un ballo in maschera” de Giuseppe Verdi.