Baritonul român Lucian Petrean s-a născut în anul 1975 la Bistrița; în prezent își are domiciliul în Cluj-Napoca și reședința în București.

La vârsta de 7 ani a început să studieze vioara în Bistrița natală și, după clasa a IX-a, s-a mutat la Cluj-Napoca. Aici a studiat teologia la Seminarul Teologic și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Începând cu această perioadă a urmat cursuri de canto sub îndrumarea maestrului Ioan Iercoșan, bas și prim solist al Operei Naționale Române din Cluj.

A absolvit studiile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – catedra de canto, la clasa doamnei profesor doctor Ana Rusu – începând  pregătirea muzicală cu regretatul profesor Alexandru Fărcaş. Ulterior obține o diplomă de studii masterale la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca – catedra de canto, la clasa domnului profesor doctor Gheorghe Roșu. Participă la cursuri „master-class” sub îndrumarea tenorului Constantin Nica (Elveția), a sopranei Laura Niculescu (România), a pianistei Nicoletta Olivieri (Italia), a baritonului Alfio Grasso (Italia) și a bas-baritonului Ionel Pantea (Luxemburg).

În 2013 a fost declarat doctor în filologie, de către Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu teza „Colindatul la români în zona Ardealului” sub îndrumarea profesorului Onufrie Vințeler .

În august 2014, la Verona în Italia, a urmat cursuri de perfecționare vocală  sub îndrumarea maestrului Giorgio Zancanaro.

În iunie 2016, la Milano în Italia, a urmat cursuri de perfecționare vocală  sub îndrumarea maestrului Bonaldo Giaiotti.

După o serie de recitaluri și concerte, debutează cu rolul Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi la festivalul „Viva Vox”, pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Gheorghe Dumănescu, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Între 2013 și 2016 a evoluat pe toate marile scene din România. Începând cu primul său angajament din 2017 în Germania, mai exact cu rolul lui „Renato” din „Un ballo in maschera” de Giuseppe Verdi la Teatrul din Regensburg – rol pe care l-a interpretat și la Teatrul Național din Praga, cariera internațională a baritonului Lucian Petrean se va dezvolta cu o dinamică aparte.

În 2017 interpretează rolul „Scarpia” în „Tosca” de Giacomo Puccini la Teatrul Greco-Roman din Catania. Apoi debutează și în rolul lui „Amonasro” în noua producție „Aida” de Giuseppe Verdi la Opernhaus Magdeburg (Teatrul Magdeburg).

Urmează o serie de spectacole la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf și Duisburg (Operele germane din Düsseldorf și Duisburg). Un punct culminant, esențial, este reprezentat de rolul „Scarpia”; acesta este un rol care, datorită volumului său vocal impresionant și prezenței scenice, i se potrivește deosebit de bine.

Marcând debutul său în Franța, următorul angajament va fi pentru toamna anului 2018 la Opéra National de Lorraine (Opera din Nancy) în rolul „Amonasro” pentru o premieră dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea operei.

În 2019 a jucat rolul „Il Conte di Luna” din „Il Trovatore” de Verdi într-o nouă producție a regizorului Arnaud Bernard la „Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu” (Teatrul Național Croat din Zagreb). A debutat ca „Scarpia” într-o serie de spectacole „Tosca” la Opera Israel din Tel Aviv sub conducerea maestrului Daniel Oren.

În mai 2019 este invitat de „Il teatro comunale Giuseppe Verdi di San Severo” (Teatrul Giuseppe Verdi din San Severo) să cânte în noua producție „Rigoletto”. În noiembrie 2019 a fost invitat de Auditorio de Tenerife Adán (Auditorium din Tenerife) să participe la noua producție „Rigoletto”.  În aceasta perioadă abordează roluri specifice tipologiei sale vocale, aceea de bariton verdian si verist.

Lucian Petrean este angajat al Operei Naționale din București începând cu anul 2016. În 2018 a primit „Premiul de Excelență” la Gala Premiilor Operei Naționale, eveniment desfășurat la Opera Națională Română Iași. La Bistrița, în cadrul „Galei Premiilor Culturii Bistrițene”, primește distincția de „Cavaler al culturii bistrițene”.

La începutul anului 2020 studiază la Parma cu pianistul Simone Savina. După aceste cursuri a fost ales de către Opera din Parma să interpreteze rolul „Rigoletto” în cadrul „Festivalului Verdi” din Busseto, locul de naștere al compozitorului Giuseppe Verdi. Din păcate, din cauza restricțiilor pandemice, acest proiect a fost suspendat.

În septembrie 2021 a primit o invitație pentru a interpreta rolul lui „Giorgio Germont” din opera „La Traviata” la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” de la Chișinău. La acest festival au fost invitați artiști din 11 țări, el fiind singurul invitat din România. În decembrie 2021 a revenit la Opera din Chișinău pentru a interpreta rolul „Rigoletto” în opera omonimă de Giuseppe Verdi.

În ianuarie 2022 debutează în rolul lui „Jago” la Opera Națională din București.

În aprilie 2022, joacă în „Cavalleria Rusticana” și „Pagliacci” la Teatrul Massimo din Catania – Italia.

În iunie 2022 a fost invitat de Badisches Staatstheater Karlsruhe, Germania, pentru a interpreta rolul lui „Amonasro” în opera „Aida”.

În august 2022 a fost invitat să participe la Festivalul clasic „Amore e vendetta” din Lech, Austria. Aici a interpretat fragmente din „Ballo in Maschera” de G. Verdi si rolul lui „Alfio” din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni.

Repertoriu:

  • Rigoletto – „Rigoletto” de Giuseppe Verdi;
  • Macbeth – „Macbeth” de Giuseppe Verdi;
  • Germont – „La Traviata” de Giuseppe Verdi;
  • Conte de luna – „Il Trovatore” de Giuseppe Verdi;
  • Falstaff – „Falstaff” de Giuseppe Verdi;
  • Nabucco – „Nabucco” de Giuseppe Verdi;
  • Renato – “Ballo in Maschera” de Pietro Mascagni;
  • Amonasro – „Aida” de Giuseppe Verdi;
  • Jago – “Otello” de Giuseppe Verdi;
  • Scarpia – „Tosca” de Giacomo Puccini; – Tonio și Prolog – „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo;
  • Alfio – „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni.