O.Ş.P. Basul Iustinian Zetea s-a format la şcoala bucureşteană şi a urmat numeroase master-class-uri cu personalităţi ale artei lirice din România şi nu numai. Pe cine consideraţi formatorii dvs. din punct de vedere profesional, respectiv care au fost modelele primilor ani de activitate?

Iustinian Zetea: Mai întâi trebuie să-l amintesc pe profesorul meu de la Liceul de Artă din Baia Mare, tenorul Vasile Cupşe, care m-a îndrumat cu atenţie fără a forţa vocal sau tehnic, cu metoda pasilor mărunţi, îndrumându-mă să devin membru a diferite formaţii muzicale, alături de dumnealui, formaţii în care am activat şi ca solist. O îmbinare benefică între studio şi practică. La Conservatorul din Bucureşti am avut ocazia să fiu la clasa maestrului Ionel Voineag şi a pianistei Andreiana Roşca – Geamană, o echipă de pedagogi  care şi în prezent mă îndrumă şi mă spijină, de asemena nu pot să nu o menţionez pe doamna Bianca Manoleanu, care mi-a îndumat paşii spre repertoriul vocal -simfonic şi de lied. După absolvirea Conservatorului am aprofundat studiul artei cântului alături de baritonul Vasile Martinoiu, de ale cărui sfaturi şi sprijin beneficiez în continuare. Sunt un fericit, dacă pot să mă exprim aşa. Apoi, desigur că am avut ca modele şi marii interpreţi la ale căror masterclass-uri am participat, soprana Mariana Nicolesco, tenorul Marius Vlad Budoiu, basul Eric Halverson, mezzosoprana Bruna Baglioni. Modele sunt şi stimaţii colegi de la opera naţională, sau din tară, când se întamplă să ne revedem în diverse proiecte. Influenţa fiecărui interpret asupra altuia este un fenomen foarte fin, subtil, delicat chiar, în anumite momente, mai ales când se întâmplă în timpul unui spectacol, când toată echipa încearcă să fie pe scenă în cea mai bună variantă a sa. În afară de mentorii sau modele din sfera artei cântului, trebuie să îl menţionez şi pe îndrumătorul meu în ale cercetării, organizării, căutării diverselor cunoştinţe, şi ale cărei sfaturi şi corecţii mi-a deschis şi mai mult orizontul informaţional, prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu.

O.Ş.P.: Aţi participat şi aţi luat premii la foarte multe concursuri încă din timpul studiilor, dar şi mai recent. Consideraţi importante competiţiile pentru definirea profilului dvs. artistic?

I.Z.: Competiţiile sunt importante în definitivarea interpretului cântăreţ, competiţiile te ajută mai ales în concurenţa cu tine şi cu depăşirea propriilor limite. Un bun nutrient al ambiţiei, încurajată, alimentată şi de performanţa şi calitatea celorlaţi contracandidaţi. Ocazia de a dezvolta, de a extinde repertoriul, şansa de a cânta acompaniat de orchestră, la unele competiţii, este cel mai important aspect din punctul meu de vedere pentru un tânăr interpret, chiar mai important decât un premiu. Posibilitatea de a te face auzit şi cunoscut e esenţială, nu se stie niciodată de unde apare o oportunitate, un… ”tren”.

Iustinian Zetea în rolul Ferrando
Trubadurul de Giuseppe Verdi 

O.Ş.P.: Tot foarte devreme aţi început să şi predaţi. Vă interesează să perseveraţi în direcţia pedagogiei sau cariera solistică este mai importantă?

I.Z.: Activitatea pedagogică, sau înclinaţia către aceasta, se pare că am moştenit-o din familie, mai mulţi membri au fost cadre didactice. Eu mi-am manifestat intreresul şi spre acest domeniu, desigur nu mă aşteptam nici eu să îmi fie propus aşa devreme. Dar am acceptat cu plăcere. Disciplina pe care o predau se numeste Canto coral, în cadrul Facultăţii de Pedagogie din cadrul UNMB. Disciplină care vine în ajutorul studenţilor care cântă în diversele coruri academince, prezentând bazele cântului înalt, punctele elementare tehnic-vocale. E o onoare şi o plăcere să pot împărtăşi ceea ce am acumulat şi acumulez în diferitele experienţe profesionale de care am beneficiat, la care am luat parte. E o experienţă frumoasă, din care înveţi şi descoperi foarte multe lucruri, şi o profesie care te reeducă şi pe tine într-o anumită măsură. De la fiecare student înveţi câte ceva. Fac parte dintr-o echipă de profesori foarte faină la această disciplină şi împreună reuşim să facem lucruri frumoase.

Citeste mai mult: adev.ro/qxm59t