Dacă urmărim programul artistic al Operei Naţionale din Bucureşti aşa cum curge el de la începutul lunii aprilie 2021 şi până la finalul stagiunii convenţionale, la sfârşit de iunie 2021, vom vedea foarte clar cum din momentul marcării calendaristice a centenarului instituţiei, petrecut pe 1 aprilie 2021, odată cu schimbarea echipei de conducere, s-a instaurat o ritmicitate a spectacolelor.
Care toată luna aprilie s-au petrecut în concert şi online, dar în fiecare weekend, în sistemul pay per view, şi care din momentul în care s-a permis accesul publicului au fost accesibile spectatorilor pe viu. Primul concert-spectacol din această serie de 12, difuzat pe 11 aprilie, a fost Trubadurul şi l-a avut la pupitru pe Iurie Florea.
Unul dintre cei patru dirijori ai Operei Naţionale din Bucureşti, Iurie Florea are un profil aparte. S-a născut şi format din punct de vedere artistic în Republica Moldova. Este absolvent al Conservatorului din Chişinău, promoţia 1986 şi a fost bursier al Conservatorului Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg. De-a lungul carierei, a fost dirijor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău (1989-1996), unde a fost şi director artistic în perioada 1993-1996, al Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa (1992-1993) şi a colaborat cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Din 1996 este dirijor la Opera Naţională Bucureşti, iar în perioada 2007-2010 a fost director artistic al instituţiei. A realizat turnee în Ucraina, Rusia, Belarus, Estonia, Lituania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Coreea de Sud, China, Olanda, Turcia, Bulgaria, cu repertoriu de operă, simfonic şi vocal-simfonic. Repertoriul său de operă este foarte larg, de la Verdi (Aida, Bal mascat, Forţa destinului, Macbeth, Nabucco, Rigoletto, Traviata, Trubadurul), la Puccini (Boema, Tosca, Turandot, Sora Angelica), de la Mozart (Directorul de teatru, Răpirea din Serai), la Donizetti (Elixirul dragostei şi Lucia di Lammermoor) şi Rossini(Bărbierul din Sevilla), continuând cu Saint-Saëns, Bizet, Pergolesi, Ceaikovski şi nu numai. De asemenea, are în repertoriu principalele titluri de balet ale Operei Naţionale din Bucureşti: Giselle de Adolphe CharlesAdam, Coppélia de Léo Delibes, Frumoasa din pădurea adormită, Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, Romeo şi Julieta de Serghei Prokofiev, Cipollino de Aram Haciaturian şi La piaţă de Mihail Jora.
Citeste mai mult: adev.ro/qsvlos