Distribuție
SCENA GÂNDIRII – Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18.30, compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.
Cum ajunge „Otello” ca, din faimoasa piesă lui Shakespeare, să devină la fel de celebra operă a lui Verdi? Ce înseamnă să convertești un monolog cutremurător dintr-o piesă de teatru într-o arie de operă la fel de răscolitoare? Cum este posibil să exprimi prin muzică sarcasmul, umorul caustic și ironia? Ce se întâmplă atunci când un compozitor încearcă să redea cu mijloacele de expresie ale muzicii emoțiile pe care le transmit dramaturgii și actorii? Cum se naște o operă din conlucrarea compozitorului cu libretistul și soliștii? Care sunt acele lucruri pe care doar genul muzical al operei le poate face?
La toate aceste întrebări și multe altele pe lângă acestea vor răspunde invitații lunii aprilie. Căci miza acestei duble conferințe este chiar mai ambițioasă decât a arăta modul în care genul dramatic se transformă într-un gen muzical: toate aceste întrebări au de-a face cu însăși esența operei. Ce este, în fond, acest gen muzical și cum este posibil să transmită o complexitate tulburătoare de gânduri și emoții?
Alocuțiunile lui Dan Dediu și a Valentinei Sandu-Dediu vor fi urmate de un dialog cu organizatorul și moderatorul conferințelor Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerile, cât și dialogul vor fi însoțite de momente muzicale, interpretate la pian la patru mâini chiar de către invitații acestei ediții. Și, fiindcă este o ediție specială, dialogul de pe scenă va fi întregit de prezența dirijorului Daniel Jinga, Directorul General al Operei Naționale București.
Evenimentul va fi transmis în direct pe TVR Cultural.
Poate poezia salva lumea?
cu Ana Blandiana
Pe 7 martie, de la orele 18.30, cea de-a treia ediție a Conferințelor Operei Naționale București – SCENA GÂNDIRII o va avea ca invitată pe Ana Blandiana, care va susține prelegerea „Poate poezia salva lumea?”.
Acum două secole, poetul romantic Hölderlin se întreba „La ce sunt buni poeții în vremuri de restriște?”. Această întrebare rămâne valabilă și astăzi, când, după doi ani de pandemie și izolare, ne aflăm în imediata vecinătate a războiului. Dacă poeții sunt cu adevărat de vreun folos omenirii, atunci înseamnă că binefacerile lor sunt legate de însăși natura poeziei. Dar la ce este bună poezia? Oferă aceasta doar o consolare individuală sau are posibilitatea să ne dea chiar mai mult: un orizont comun de speranță și mângâiere? Ar putea poezia să salveze lumea? În ce oare ar consta această salvare? Iată doar câteva întrebări care își așteaptă răspunsul pe scena Operei Naționale București, care, pe 7 martie, va deveni, la fel ca în fiecare lună, „Scena gândirii”.
Prelegerea doamnei Ana Blandiana va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și dialogul vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București.
Evenimentul va fi transmis de TVR Cultural începând cu orele 18.00, când, până la începerea conferinței, telespectatorii pot urmări un interviu în direct cu Președintele Societății de Radiodifuziune Răzvan Ioan Dincă, acordat Claudiei Robu în foaierul Operei.
Interpretează:
Bogdan Mihai – tenor
Adrian Marcan – bariton
La pian: Ioana Maxim
Eminescu și Paradisul
cu Horia-Roman Patapievici
SCENA GÂNDIRII, programul de conferințe lunare al Operei Naționale București, inițiat sub conducerea Maestrului Daniel Jinga, Directorul General al instituției, continuă în luna februarie cu un invitat special. Pe 14 februarie, de la orele 18.30, Horia-Roman Patapievici va susține prelegerea „Eminescu și paradisul”. Teza invitatului este că, în poezia eminesciană, se cristalizează o „sensibilitate paradiziacă”, adică un anumit mod de a resimți lumea ca splendoare. Pe de o parte, această experiență senzorială, această manieră de a simți poate fi regăsită sub forma unui repertoriu de simboluri, imagini și metafore, ce transmit o nostalgie edenică; iar pe de altă parte, sub forma unei muzicalități „paradiziace”, pe care Eminescu a lăsat-o moștenire culturii române.
Prelegerea lui Horia-Roman Patapievici va fi urmată de un dialog cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București). Atât prelegerea, cât și dialogul vor fi însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București. Evenimentul va fi transmis în direct începând cu orele 18.00 de către de TVR Cultural, partener al Operei Naționale București.
Vor interpreta lieduri pe versuri Eminescu:
Marta Sandu-Ofrim – soprană
Andrei Lazăr – tenor
La pian: Ioana Maxim
Muzică și Filosofie
cu Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române
Opera Națională București anunță lansarea, începând cu luna ianuarie 2023, a unui program de conferințe și dezbateri lunare, intitulat Conferințele Operei Naționale București. Această serie de întâlniri va aduce în fața publicului cele mai importante personalități intelectuale, artistice și universitare ale societății românești. Conferințele se vor desfăşura lunar, în Sala Mare a Operei Naționale București. Scopul Conferințelor Operei Naționale București va fi să să stimuleze dialogul intelectual și diversitatea de idei, prin crearea unui spațiu de referință al dezbaterilor culturale din România
Temele discutate vor fi variate, acoperind o multitudine de domenii, de la muzică la literatură și filosofie, de la teatru la științe exacte. Deşi subiectele de discuţie vor fi dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante şi de a oferi prilejul pentru răspunsuri relevante la unele dintre cele mai importante provocări ale condiției umane, ale culturii universale și naționale.
Fie că vor trata subiecte care vizează trecutul, prezentul sau viitorul apropiat, conferințele vor avea două mize actuale: modul în care ne înţelegem pe noi înşine şi modul în care înţelegem lumea în această epocă, cea mai bogată în informaţii perioadă din istoria omenirii, dar totodată cea mai predispusă la confuzie, ignoranță și la atracția față de false repere.
Prima conferință va avea loc pe 17 ianuarie, de la orele 18.30 și îl va avea ca invitat pe academicianul Mircea Dumitru, filosof și logician, vicepreședinte al Academiei Române, profesor universitar al Facultății de Filosofie a Universității din București, autor prolific, cu o carieră universitară de peste 30 de ani.
Acesta va susține o prelegere intitulată „Muzică și filosofie”, în care va explora legăturile profunde și incitante dintre arta sunetelor și reflecția filosofică. Alocuțiunea va fi urmată de un dialog cu gazdele evenimentului, dirijorul Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București și lectorul universitar Daniel Nica, coordonatorul programului de conferințe al Operei.
Provocarea pe care o lansează Mircea Dumitru este dublă: pe de o parte să evidențieze conexiunea adâncă dintre muzică și filosofie, iar, pe de alta, să sublinieze necesitatea educației muzicale, ca ingredient al formării unei personalități armonioase, aflate în slujba binelui public.
Mircea Dumitru este nu doar fost rector al Universității din București, fost ministru al Educației, dar este și un violonist care a convertit pasiunea pentru muzica clasică în pasiune pentru muzica ideilor, în special pentru metafizică, logică și filosofia limbajului. Are un doctorat în logică la Universitate Tulane din New Orleans și un altul în filosofie la Universitatea din București. A publicat și a editat nenumărate cărți și lucrări de filosofie, atât în țară, cât și în străinătate. Una dintre ultimele cărți pe care le-a editat este Metaphysics, Meaning, and Modality, apărută în 2019, la Oxford University Press.
A fost profesor invitat la mai multe universități prestigioase din lume, printre care Universitatea din Helsinki, City University of New York şi New York University. A primit mai multe premii, distincții și titluri, ultima distincție primită fiind aceea de „Officier de l’Ordre du Mérit“, acordată de statul francez.
Mircea Dumitru a fost decan al Facultății de Filosofie, Rector al Universității din București și Ministru al Educației și Cercetării. Mircea Dumitru a deținut funcția de Președinte al European Society of Analytic Philosophy, iar între anii 2017-2020 a fost președinte al International Institute of Philosophy. În prezent este conducătorul Comisiei Fulbright România, vicepreședinte al Academiei Române și preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie din Academie, precum şi director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu Motru“.