Così fan tutte

Wolfgang Amadeus Mozart

 
Libretul Lorenzo da Ponte
Limba Italiană Supratitrat DA Premieră 27 februarie 2016
Premiera mondială 26 ianuarie 1790, Burgtheater Viena
Regia John Fulljames
Scenografia Dick Bird
Coregrafia Tim Claydon
Lighting designer Bruno Poet
Maestru de cor Daniel Jinga
Asistent de regie Paula Gherghe

Così fan tutte (Aşa fac toate)
Operă bufă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart
Libretul de Lorenzo da Ponte

Spectacol realizat în co-producție cu Opera Garsington din Marea Britanie

Actul I

Doi soldaţi, Guglielmo şi Ferrando, apără fidelitatea a două surori pe care vor să le ia în căsătorie. Prietenul lor, Don Alfonso, îi provoacă, spunându-le că o femeie credincioasă este doar o plăsmuire a imaginaţiei şi pariază cu ei că îşi poate demonstra teoria.

Fiordiligi şi Dorabella află că Guglielmo şi Ferrando sunt chemaţi la război. În absenţa lor, Don Alfonso cere ajutorul Despinei pentru a prezenta surorilor doi prieteni ai săi. Crezând că ele ar trebui să fie libere să iubească pe cine vor atunci când vor, Despina este de acord să le convingă să se distreze.

Cei doi prieteni ai lui Don Alfonso sunt însă Guglielmo şi Ferrando, deghizaţi, în încercarea de a seduce fiecare iubita celuilalt. Fiordiligi şi Dorabella vor să-şi demonstreze fidelitatea şi, la început, resping cu vehemenţă avansurile celor doi. Despina preia controlul situaţiei şi le cere bărbaţilor să continue farsa. Ei simulează o tentativă de sinucidere din dragoste, iar Despina, deghizată în medic, cere ajutorul femeilor pentru a-i menţine în viaţă.

Actul al II-lea

În timp ce Despina încearcă să le înveţe pe surori cum trebuie să procedeze cu bărbaţii, Dorabella se întreabă dacă totuşi nu ar trebui să se distreze puţin pe seama celor doi străini. Ferrando şi Guglielmo îşi reînoiesc încercările de a le seduce, iar Dorabella şi Guglielmo devin deja pereche, în timp ce Fiordiligi încearcă să-l îndepărteze pe Ferrando, deşi recunoaşte că s-a îndrăgostit de el. Cuprinsă de remuşcări, ea decide să fugă pe câmpul de luptă la iubitul ei.

Când Ferrando află că logodnica lui, Dorabella, a fost sedusă de Guglielmo, devine şi mai hotărât să câştige inima iubitei lui Guglielmo, Fiordiligi. Aceasta cedează insistenţelor lui, în timp ce Guglielmo vede toate acestea.

Despina face pregătiri pentru două nunţi, Fiordiligi se va căsători cu Ferrando, iar Dorabella cu Guglielmo. După ce s-au semnat contractele, aduse de un notar (Despina deghizată), Don Alfonso anunţă reîntoarcerea lui Guglielmo şi Ferrando de le război, în final dezvăluindu-le tuturor că a fost pusă la cale o farsă.

Distribuție

Dirijor: Vlad Conta

Fiordiligi:
Simona Neagu
Dorabella:
Antonela Bârnat
Ferrando:
Andrei Lazăr
Guglielmo:
Daniel Filipescu
Despina:
Cristina Eremia
Alfonso:
Vicențiu Țăranu

 

Pentru a ne bucura în siguranță de fiecare eveniment, sala de spectacole va putea primi un număr redus de spectatori, iar reprezentațiile vor avea o durată mai scurtă, conform normelor oficiale.

Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.

Regulamentul poate fi consultat în acest link.

Dirijor: Vlad Conta

Fiordiligi:
Simona Neagu
Dorabella:
Antonela Bârnat
Ferrando:
Andrei Lazăr
Guglielmo:
Daniel Filipescu
Despina:
Cristina Eremia
Alfonso:
Vicențiu Țăranu

Soliști balet:
Monica Petrică
Răducu Milea

 

Cu participarea Orchestrei, Corului și Ansamblului de Balet al Operei Naționale București

* Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.

Distribuţie 18 martie 2017:

Fiordiligi: Simona Neagu
Dorabella:
Maria Jinga
Ferrando:
Andrei Lazăr
Guglielmo:
Daniel Filipescu
Despina:
Florina Ilie
Alfonso:
Vicenţiu Ţăranu
Solişti balet:
TBA

Fiordiligi: Simona Neagu
Dorabella:
Maria Jinga
Ferrando:
Andrei Lazăr
Guglielmo:
Cătălin Ţoropoc
Despina:
Cristina Eremia
Alfonso:
Iustinian Zetea
Solişti balet:
Ileana Sora
Florin Mihalache