Distribuție
Recital Aniversar Sabin Pautza 80
Interpretează:
Silvia Sorina Munteanu
Cristian Ioan Ardelean – invitat
La pian:
Silviana Ana Cîrdu – invitată
Recitalul va avea loc în Foaierul Operei Naționale București
* Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.
Dacă la 20 de ani, compozițiile mele foloseau un limbaj care se voia din capul locului să fie “revoluționar”, dodecafonic, stockastik, ultra sofisticat, creațiile mele din ultimii ani folosesc un limbaj neoclassic, dacă nu chiar “baroc”, dovadă și ultima mare lucrare, care poartă titlul “Un Requiem Baroc”.
Creația mea din ultimele decenii se poate caracteriza din punct de vedere al limbajului ca aparținând unor stiluri total diferite, de la neo-classic la muzica de jazz a începutului de secol XX, de la polimodalismul de tip bartokian la un “romantism” greu de categorisit, dar cu șanse mari de a fi pe înțelesul unui grup divers și numeros de ascultători.
De altfel, aș putea defini întreaga mea creație a ultimilor 30 de ani ca fiind comformă acestei intenții de a se înscrie într-o zonă stilistică de maximă accesibilitate. Această colecție de lieduri create în ultimii ani, aparținând unor “isme” stilisice foarte variate și deloc asemănătoare, vine să confirme intenția mea din ultima vreme de a crea lucrări pe înțelesul tuturor.
(Sabin Pautza)
SABIN PAUTZA a absolvit Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București în anul 1965 în specialitatea pedagogie, compoziție și dirijat, unde s-a bucrat de îndrumarea unor profesori de excepție ca Marin Constantin, Marțian Negrea, Ștefan Niculescu, Ion Ghica, Dumitru D. Botez, Tudor Ciortea și Ion Dumitrescu.
A studiat compoziția și dirijat orchestră la Accademia Chigiana din Siena, Italia, cu Franco Donatoni, Bruno Maderna și Franco Ferrara. Printre premiile primite se numără Premiul “George Enescu” al Academiei Române, Premiul Uniunii Compozitorilor din România, Premiul de Compoziție la Concursul Internațional din Salt Lacke City, Utah, S.U.A., Mențiunea de Onoare la Concursul “Rudolph Nissim” pentu “Sinfonia Sacra” comandată de Choral Art Society of New Jersey, și Premiul “Martin Luther King Jr.” pentru lucrarea ”Chimes”. Sabin Pautza deține Honorary Doctorate In Music acordat de London Institute for Applied Research, și Doctoratul “Suma Cum Laude” în Compoziție de la Academia “George Dima” din Cluj-Napoca. In cei 20 de ani cât a fost profesor de armonie și orchestrație la Academia ”George Enescu” din Iași, a activat și ca Director Muzical și Dirijor al Orchestrei Simfonice a Academiei și ca fondator și Dirijor al Ansamblului coral “ANIMOSI” al aceleași instituții.
Muzica lui Sabin Pautza a fost editată pe 15 compact-discuri de către Swift Group Records din New York în Seria “OPERA OMNIA”. El a debutat în calitate de dirijor și compozitor la Carnegie Hall din New York alături de New York University Orchestra, având în program și propria compoziție “Haiku”. Timp de 25 de ani a deținut funcția de Director Muzical și Prim Dirijor al celei mai vechi Filarmonici din New Jersey, “Plainfield Symphony Orchestra” fiind invitat ca dirijor de către orchestre de prestigiu din Europa, Australia și America.
Numele lui Sabin Pautza apare alături de mari muzicieni ai lumii în mai multe ediții ale publicației “Who’s Who in Music” editată la Cambridge , Anglia și în volumul “2000 de Americani Notabili” publicat de American Biographical Institute. A predat ca profesor de compoziție, dirijat și orchestrație la numerose instituții de învătământ din Statele Unite și RomâSnia. Este Doctor Honoris Causa al multor Universități românești și internaționale, precum și Cetățean de Onoare a unor orașe și județe din Romania și al orașului Plainfield din New Jersey. Colegiul de Artă din Reșița îi poartă numele iar orașul său de baștină organizează în fiecare an Festivalul și Concursul Internațional “Sabin Pautza”.