În vremea Aceea… Oratoriu dedicat Patimilor lui Iisus Hristos

 

Distribuție

Corala bărbătească „ARMONIA”

Înființată încă din anul 2001, la Tulcea, în cadrul Seminarului Teologic “Sf. Ioan Casian”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Corala bărbătească “Armonia” activează din anul 2004 în Constanța, fiind alcătuită din studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă ale secțiilor de Muzică Religioasă și Teologie Pastorală din cadrul Universității “Ovidius”.

Datorită activității efervescente în plan cultural artistic, Corala a obținut nenumărate recunoașteri valorice naționale și internaționale, cele mai titrate fiind premiile câștigate la World Choir Games, editiile 2012 – SUA, Cincinatti, 2013 – Austria. Gratz, 2014 – Letonia, Riga, 2016 – Soci, Rusia, 2018 – Africa de Sud, Tshwane(Pretoria), unde a performat muzical-artistic, demonstrând sutelor de ansambluri participante înalta clasă a învățământului muzical românesc.

Condusă cu măiestrie de către Lect. Univ. Dr. Arhidiacon Ion Iulian Dumitru, Corala concertează de 20 de ani în toată țara, dar și în Europa, neprecupețind nici un efort pentru pregătirea minuțioasă a concertelor și recitalurilor, pentru obținerea celui mai bun sunet și a celei mai bune ținute artistice. Repertoriul vast, național și internațional, poartă publicul prin toate genurile artei corale, laice și religioase precum și prin toate perioadele și curentele muzicale, de la vechile imne și acatiste monodice până la Concerte Vocal-Simfonice.

Oratoriul “În Vremea Aceea”, scris de preotul Ioan Popescu Runcu fost dirijor al Catedralei Patriarhale, prezintă momentele terifiante prin care Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, de bunăvoie, S-a supus Judecății, Patimilor și Morții dictate de Ponțiu Pilat, nevinovat fiind de acuzațiile aduse. Aceste clipe, pline de angoasă , au putut fi zugrăvite de către autor numai cu ajutorul muzicii, Arta Artelor, care prin darul sunetelor ne prezintă aievea, uimirea, judecata, suferințele, umilințele și cumplitele momente premergătoare morții Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel care a luat asupra Sa fără de vină, toate păcatele lumii.

Descoperită de numai câțiva ani, această “Frescă Muzicală” așa cum a fost intitulată de autor, zugrăvește în chip artistic tot ceea ce cuvintele sau culorile, nu pot desluși sufletelor omenești, tainele Iubirii desăvârșite a lui Dumnezeu.

Prin urmare, în aceste zile premergătoare Sărbătorilor Pascale, Oratoriul “În Vremea Aceea” reprezintă cum nu se poate mai potrivit, o unică rugăciune în care trupul, sufletul și rațiunea se unesc în smerenie spre cinstirea Fiului lui Dumnezeu.

Conf. Univ. Dr. Roman Valeriu