Distribuție
Partea I
Lansare de carte
Studiu de pianistică – Chopin de Roman Manoleanu
Invitați:
Prof.univ.dr. Lavinia Coman
Prof.univ.dr. Șerban Dimitrie Soreanu
Partea a II-a
Recital vocal-instrumental
Irina Moșu-Velciu – soprană
Roman Manoleanu – pianist
Eveniment organizat în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”
A cânta, la pian sau cu vocea, este o activitate de autocunoaștere. Cuprinși de muzică, ni se deschide perspectiva iluminării, armoniile transformatoare de emoții purtându-ne într‑un univers rezonator dincolo de cuvinte. Pianistul caută în permanență vocalitatea, iar cântărețul preia resurse expresive instrumentale pentru a comunica povești sonore. În discursul muzical, poetica lui Chopin este fie ascunsă în textura pianului, fie adeverită de vocea cântărețului, dar întotdeauna prezentă și îmbrățișată de public. Recitalul ilustrează sonor valențele serafice, lirice și dramatice ale vocalității, dincolo de curente și stiluri muzicale. (Roman Manoleanu)
Roman Manoleanu
A absolvit Liceul de muzică „George Enescu” sub îndrumarea doamnei profesor Lucia Teodorescu, apoi Unversitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Conf. Univ. Dr. Viniciu Moroianu, precum şi un stagiu de 2 ani la Conservatoire Royal de Musique din Bruxelles cu Michail Faerman. A susţinut recitaluri la U.N.M.B., la Ateneul Român, Ploieşti, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Bruxelles (Belgia), Haren (Olanda). A participat la cursuri de măiestrie cu Ian Hobson, Tamas Vesmas, Elisso Wirsaladze. A obținut titlul de Doctor în muzică la UNMB sub îndrumarea Prof.univ.dr. Șerban Dimitrie Soreanu. Îmbină cariera concertistică în calitate de solist, de membru în ansambluri camerale și de acompaniator cu cea de profesor de pian principal la Liceul Național de Muzică „George Enescu”, profesor acompaniator la Departamentul de Canto și Artele spectacolului muzical al Universității Naționale de Muzică din București, dar și cu cea de actor și realizator de spectacol (Un bel di – Beldie).
_____
Irina Moșu-Velciu
A început studiul viorii la vârsta de 6 ani, timbrul său vocal fiind descoperit chiar de către profesorul de vioară Mircea Constantinescu. La o vârstă fragedă, în paralel cu studiul instrumentului, Irina a fost membră a corurilor Operei Naționale din București și Symbol, iar din perioada liceului a urmat cu seriozitate cursurile de canto la Colegiul de Muzică Dinu Lipatti. De‑a lungul evoluției sale artistice, a obținut numeroase premii atât la vioară cât și la canto și a fost membră a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. A continuat studiul vocal, obținând diploma de Licență la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa Conf.univ.dr. Iulia Isaev și de Master la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa Prof.univ.dr. Bianca Luigia Manoleanu, iar recent a primit titlul de Doctor în muzică la aceeași instituție, sub îndrumarea Prof.univ.dr. Șerban Dimitrie Soreanu. A participat la cursuri de măiestrie și diverse festivaluri de muzică și teatru. În paralel cu dimensiunea concertistică, Irina Moșu-Velciu este preocupată de domeniul științific, având la activ participări la conferințe de specialitate în calitate de muzicolog.