O noapte furtunoasă

Paul Constantinescu

 
Regie Cătălina Buzoianu
Scenografie Viorica Petrovici

Distribuție

Spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale

Distribuția spectacolului din 20 octombrie 2007

Dirijor: Cornel Trăilescu

Dumitrache
Paul Basacopol

Ipingescu
Ștefan Schuller

Chiriac
Mihai Lazăr

Spiridon
Adriana Alexandru

Veta
Mariana Colpoș

Zita
Ruxandra Ispas

Rica
Teodor Ilincăi

 

Spectacolul va fi transmis online pe site-ul instituției și pe canalul de Youtube al Operei Naționale București. Înregistrarea va fi accesibilă publicului doar pe durata difuzării spectacolului.

 

SINOPSIS

O noapte furtunoasă
operă de Paul Constantinescu

ACTUL I
Din discuţia dintre jupân Dumitrache (cherestegiu din Bucureşti şi căpitan în garda civică) şi prietenul său poliţaiul Nae Ipingescu aflăm cum, cu o seară înainte la grădina Iunion, liniştea onorabilului cetăţean Dumitrache şi a familiei sale, alcătuită din soţia sa Veta şi sora acesteia, Ziţa, a fost tulburată de privirile insistente ale unui individ suspect. Chiriac, omul de încredere al jupânului, vine să-i reamintească de faptul că la noapte “e de rond”. Spiridon, un băiat de “procopseală” şi slugă în casa aceluiaşi Dumitrache îi aduce stăpânului său gazeta, sabia şi centironul. Dumitrache şi Ipingescu citesc încântaţi un articol semnat Rică Venturiano, dar sunt deranjaţi de către vociferările Ziţei care se ceartă cu fostul ei soţ. Dumitrache şi Ipingescu sar în ajutorul femei, în timp ce Spiridon, privind scena de la fereastră, se plânge de viaţa grea pe care o duce la stăpân. Atunci când Ziţa intră în odaie, Spiridon îi dă biletul trimis de către adoratorul ei. Prin acelaşi curier, Ziţa îi trimite vorbă iubitului că îl va aşteapta la ea acasă, în noaptea aceea. Apoi Ziţa o roagă pe Veta să intervină pe lângă soţul ei ca să meargă din nou cu toţii la grădina “Iunion”. Veta nici nu vrea să audă de Iunion, e amărâtă din cauza lui Chiriac, care aflând cele petrecute cu o seară înainte la grădină, îi făcuse o scenă de gelozie. Curând, însă acesta revine, dornic de împăcare. Convins de către Veta că, la Iunion nu s-a întâmplat de fapt nimic, el îşi îmbrăţişează din nou iubita.

ACTUL II
Este ora 11 noaptea. Chiriac şi Veta sunt tot îmbrăţişaţi. După ce-şi fac alte jurăminte, Chiriac pleacă, iar Veta, în semiobscuritate, se pregăteşte de culcare, fredonând pentru sine o romanţă.
Confundând casele din cauza tăbliţei cu numărul inversat, Rică Venturiano ajunge, din greşeală, în camera Vetei şi nu în cea a Ziţei. Veta îşi dă în cele din urmă seama de eroarea junelui. Prea târziu însă. Tânărul a fost zărit pe fereastră de către Dumitrache, care îi trezeşte pe cei din casă cu ţipetele sale disperate. Rică abia mai are timp să sară pe fereastră. Chiriac şi jupânul se avântă în urmărirea “bagabontului”. Soseşte Ziţa care, disperată, se teme pentru viaţa iubitului ei. Acesta este prins, dar lucrurile se lămuresc repede, mai cu seamă cănd Dumitrache descoperă în persoana tânărului ce se află în faţa sa pe combativul semnatar al articolului citit în gazetă cu puţin timp înainte. El acceptă mulţumit căsătoria Ziţei cu Rică Venturiano, mulţumit şi pe deplin liniştit, jupân Dumitrache constată că “onoarea sa de familist” a rămas nepătată…