Distribuție
Difuzarea spectacolului „Peer Gynt & Carmina Burana de Edvard Grieg – Carl Orff, eveniment prezentat în 18 mai 2018, va avea loc miercuri, 15 aprilie 2020, ora 18:30, disponibilă pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline.
Distribuția spectacolului din 18 mai 2018
Dirijor: Tiberiu Soare
Interpreți:
Peer Gynt de Edvard Grieg:
Ion Caramitru – invitat
Veronica Anușca
Carmina Burana de Carl Orff:
Soprană: Veronica Anușca
Tenor: Valentin Racoveanu
Bariton: Iordache Basalic
Soliști balet:
3 Cupluri Solo:
Cristina Dijmaru, Robert Enache
Marina Gaspar, Bogdan Cănilă
Rin Okuno, Valentin Stoica
4 Cupluri:
Lorena Negrea, Oscar Ward
Ada Gonzalez, Egoitz Segura
Marina Gaspar, Marco Corcella
Rachel Gil, Alexandre Plesis
Fortuna:
Raluca Jercea
Cu participarea Orchestrei, Ansamblului de Balet, Corului și a Corului de copii al Operei Naționale București
Ca structură, poemul dramatic Peer Gynt este un amestec de comedie cu momente de dramă, de fantezie și realism, de poezie intimă și grotesc buf, de feerie de esență folclorică și viziune satiric caricaturală a viciilor compatrioților săi, de caldă evocare a lumii rurale, dar și de demitizare a țăranului norvegian.
Piesa este plină de evocări din lumea folclorului și vieții scandinave, evocări dificil de sesizat și de apreciat pentru un străin. Dintre toate operele mele, Peer Gynt e cea care mi se pare mai puțin făcută a fi înțeleasă în alte părți decât în țările scandinave, recunoștea autorul într-o scrisoare din 1880.
Coregraful spectacolului vine cu o propunere inovatoare și îndrăzneață pentru montarea de pe scena Operei Naționale București, după cum însuși declară: „Pentru mine, cel mai răscolitor aspect al cantatei Carmina Burana este accepțiunea vulnerabilității și incapacității omenirii în fața destinului, cu schimbările sale constante. În ciuda acestui fapt, ființa umană, în atașamentul său disperat pentru viață, în zadar încearcă cu toată puterea să uite trecutul și să lupte împotriva sabiei lui Damocles ce îi atârnă deasupra capului. Prin miracolul naturii și al trezirii primăverii, prin dragostea de la forma-i cea mai pură la cea mai desfrânată, prin religie cu esența, incoerențele și chiar viciile sale, omenirea încearcă să găsească o cale de a supraviețui, nelăsându-se niciodată în voia destinului zdrobitor, mereu schimbător și implacabil.”