Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical "Ludovic Spiess"

Despre SEOB

Studioul Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) a fost înființat în anul 2006 în urma unei Hotărâri de Guvern, constituindu-se într-un departament al Operei Naționale București (ONB).

Încă de la începuturile sale, Studioul a desfășurat programe de creație și cercetare în domeniile muzical, operă și balet, programe educaționale, de perfecționare și formare continuă a artiștilor și a personalului specializat, precum și prezentări ale creațiilor experimentale, obiectivele sale prioritare fiind promovarea tinerilor pentru o carieră artistică în domeniul operei și al baletului, precum și cultivarea unei noi generații a publicului de operă prin prezentarea unor spectacole cu titlu experimental. Dintre spectacolele realizate, amintim „Pyram si Thisbe” deMichel Pignolet de Monteclair şi John Frederick Lampe, „Logodna” de Nicolae Brânduș, ”Lecția”  de Şerban Marcu, „Dido si Aeneas” de Henry Purcell, „Orfeu și Euridice”, versiune muzicala de Adrian Enescu pe teme din opera omonima de C.W. Gluck, în colaborare cu Teatrul Bulandra, „Fata mării”, poem coregrafic pentru copii de Carmen Petra Basacopol.

Proiectul Opera rara, iniţiat în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet, a avut ca scop  lărgirea sferei repertoriale şi stilistice în domeniul artei lirice, atât pentru interpreţi cât şi pentru public. În cadrul proiectului au fost prezentate în variantă semi-concertantă sau scenică, opere puțin sau deloc cântate în România, dar existente pe afișele teatrelor de operă din Europa și din lume. Proiectul a debutat cu prezentarea operei „La Fille du régiment” de Gaetano Donizetti și a continuat cu „I Capuleti ed I Montecchi” de Vincenzo Bellini, „Edgar” și „Le Villi” de Giacomo Puccini, „Le cantatrici villane” de Valentino Fioravanti, „Parisina d”Este” și „Gemma di Vergy” de Gaetano Donizetti, „La Canterina” de Joseph Haydn.

Studioul Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” a inaugurat de asemenea, un proiect dedicat tinerilor coregrafi, în cadrul căruia au fost prezentate publicului producțiile spectacolelor premiate ale masteranzilor din cadrul UNATC „I. L. Caragiale” – Facultatea de Teatru, secția coregrafie.

Spectacolele SEOB au avut loc în spaţiul Foaierului galben al ONB, oferind posibilitatea unor formule originale de punere în scenă, într-un spaţiu deschis, în care relaţia interpret-public este mult mai directă.

Activitatea Studioului a fost concentrată pe o perfecţionare continuă a tinerilor angajaţi ai ONB. În acest scop au fost organizate cursuri de măiestrie artistică pentru tinerii interpreţi, susţinute de  personalităţi marcante ale vieţii muzicale, româneşti şi internaţionale, precum: Ion Piso, Constantin Zaharia, Kaludi Kaludov, Ionel Pantea, Leontina Văduva, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu. Au fost organizate de asemenea si cursuri de dans contemporan, cu coregrafii Cheryl Therrien si Duke Wilburn.

De la înființarea sa, Studioul a reușit să atragă un public nou și tânăr, datorită spectacolelor inedite și inovatoare care au fost primite cu entuziasm de către public. Prin intermediul acestor spectacole, Studioul și-a propus să deschidă porțile operei către tinerii dornici de experiențe culturale noi și captivante.

Începand cu anul 2017 Studioul este denumit Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, iar în prezent are peste 80 de membri, fiind îndrumat artistic de către regizorul Operei Naționale București, Alexandru Nagy.

Începând cu anul 2023, activitatea studioului a devenit considerabil mai intensă, oferind numeroase spectacole și evenimente care au contribuit semnificativ la promovarea tinerilor artiști. Printre aceste spectacole se numără: Noaptea Muzeelor, momente în cadrul festivalului KidZilla, Opera Labirint, Ia un loc la tine la bloc-Opera în comunitate, La Piață. Revoluția, Masterclass Operă Franceză, Opera Vie, Opera Halloween, Ziua României la Operă, DescOperă La Traviata, Puccini Express, Vissi d’Arte, Masterclass Elena Moșuc, Coriștii în provinție, Puccini Per Sempre, plus numeroase recitaluri in Foaierul Galben.

Coordonare

Adriana Moisescu

Coordonator

Citește 13 octombrie 2023
Alexandru Nagy

Regizor Artistic

Citește

Artiști

Adelina Maria Cociobanu

Mezzosoprană

Citește 4 decembrie 2023
Camelia Cuzub

Mezzosoprană

Citește 13 octombrie 2023
Alexandru Costea

Contratenor

Citește 4 decembrie 2023
Antonio Morariu

Bariton

Citește 13 octombrie 2023

Spectacole

Opera VIE

Citește 12 aprilie 2023
Vissi d’Arte

Citește 6 februarie 2024
Opera Halloween

Citește 24 octombrie 2023